Читај ми!

"Панасоник" остаје у Свилајнцу

Јапанска компанија "Панасоник" остаје у Свилајнцу и неће тражити другу локацију у Србији незадовољна субвенцијама за Општину Свилајнац, како су пренели поједини медији.

После навода у појединим медијима да ће јапанска компанија "Панасоник" тражити другу локацију у Србији незадовољна субвенцијама за Општину Свилајнац, у Министарству финансија и локалној саомуправи одбацују такве информације.

У Министарству и локалној самоуправи РТС-у је речено да друге опције никада нису ни разматране.

У званичном писму општини Свилајнац "Панасоник" наглашава да њихова пословна стратегија никада није била везана за висину државних субвенција, већ за дугорочне планове компаније. Кажу, такође, да је међу запосленима изазвана непотребна сумња и брига.

Заменик председника Општине Свилајнац Предраг Милановић каже да су представници јапанске компаније одлучили да остану у Свилајнцу, без обзира на субвенције које им дају СИЕПА и Влада.

За Општину Свилајнац једино је нејасно питање да ли ће "Панасоник" купити садашњи изнајмљен простор или ће зидати нову халу. Одлука о томе очекује се у јануару.

"Добили смо информацију да 'Панасоник', не само да остаје у Свилајнцу, већ проширује производњу. Планира увођење нових производних линија и запошљавање нових радника већ почетком 2012. године", каже председница Општине Горица Димчић Тасић.

У међувремену, водећи јапански произвођач електронике објавио је оглас за пријем 70 нових радника.

Случај "Панасоник" био је повод да поједине општине покрену питање о владиним субвенцијама за стране инвеститоре.

Према важећој уредби, износи за новозапослене се разликују зависно од величине општине што поједине локалне самоуправе, попут Свилајнца, унапред искључује из трке за стране улагаче.

Државни секретар у Министарству финансија Горан Радосављевић каже да не сме да буде дискриминације уколико Влада има приоритет да привуче велике инвестиције.

"Једном када сте неком дали 10.000 евра по запосленом, сваки следећи инвеститор тражиће минимум толико", наглашава Радосављевић.

Из Министарства финансија најављују да ће Влада, на основу иницијативе општина, још једном размотрити ту уредбу како би сви имали једнак третман – и "Фијат" и "Бенетон", али и свилајначки "Панасоник".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво