Читај ми!

Цена струје мирује

Електропривреда Србије не планира поскупљење струје у 2012. години. Смањену производњу струје у хидроелектранама због суше, надокнађују копови угља и термоелектране.

У ЕПС-овом плану пословања за 2012. годину није предвиђено поскупљење струје, а због суше, електроененергетски систем се ослања на рад термоелектрана.

Само Обреновачки блокови су, у односу на прошлу годину, произвели 15 одсто више струје, а то прати и рекордна производња угља у Колубари и Костолцу.

Од почетка грејне сезоне потрошња струје расте. У односу на исти период лане троши се од 20 до 30 одсто више, али бар ће цена како обећавају у ЕПС-у, за сада мировати.

"Нисмо ни предвидели то поскупљење, јер ако подносите захтев мора да се створе услови за то, да покажете Агенцији за енергетику да имате разлога за подношрње захтева за поскупљење", каже председник Управног одбора ЕПС-а Аца Марковић.

Смањену производњу струје у хидроелектранама надокнађују копови угља и термоелектране.

У Колубари кажу да су са овогодишњом производњом угља, која је већа за милион и по, уштедели Електропривреди, додатних 50 милона евра за увоз струје.

"На бази тога смо произвели три и по милијарде киловат часова више, то је нови блок од 400 мегавата. Нови блок, када би се градио кошта дупло више", каже директор Термоелектране Никола Тесла Петар Кнежевић.

Директор Колубарских рудника Небојша Ћеран каже да Колубара мора годишње да инвестира 120 до 150 милион евра како би остварила ниво који се од ње очекује, односно да би остварила нормално снабдевање Термоелектране Никола Тесла довољним количинама угља потребног квалитета,

У ЕПС-у од идуће године најављују и почетак градње нових капацитета.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво