Читај ми!

Бразил претекао Британију

На ранг-листи земаља са најјачом економијом, Бразил је преузео позицију број шест oд Велике Британије. У будућности се очекује напредовање азијских у односу на европске земље, процењује Центар за економска и пословна истраживања.

Центар за економска и пословна истраживања (ЦЕБР), чије је седиште у Лондону, саопштио је да је Бразил преузео oд Британије позицију шесте по величини светске економије, наводећи да азијске земље напредују на листи, док европске заостају.

Првих пет места на листи заузимају САД, Кина, Јапан, Немачка и Француска, а ЦЕБР предвиђа да ће се британска привреда опоравити и до 2016. престићи Француску, пренео је Би-Би-Си.

Центар је навео да ће еврозона у 2012. остварити негативан привредни раст од 0,6 одсто "ако се европски проблем реши", односно два одсто, ако он не буде решен.

Директор ЦЕБР-а, Даглас Меквилијамс, рекао је за британски радио Би-Би-Си 4 да је то што је Бразил престигао Британију део тренда раста.

"Сматрам да је то део великих економских промена, при чему нисмо само сведоци померања са запада на исток, већ, такође, видимо да земље које производе неопходна добра, као што су храна и енергија, добро напредују и постепено се пењу економском лествицом", указао је Меквилијамс.

У извештају заснованом на раније објављеним подацима Међународног монетарног фонда такође се наводи да ће бразилска економија престићи британску 2011. године.

Бразил има око 200 милиона становника, троструко више него Британија.

ЦЕБР је саопштио да је и Русија напредовала за једно место на економској листи у 2011, тако да сада заузима девету позицију, а центар предвиђа да ће та земља до 2020. скочити на четврто место.

У саопштењу се, такође, наводи да ће се Индија, десета по величини економија на свету, до 2020. попети на пето место.

Центар је додао да ће се европске земље спуштати на листи, тако да ће Немачка, која је ове године четврта, 2020. бити седма, док ће Британија и Француска пасти са седмог на осмо односно са петог на девето место.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије