Читај ми!

Посао као привилегија

У Европској унији опадају оптимизам и запосленост, а експерти упозоравају да је садашња незапосленост највиша од Другог светског рата. Посебно забрињава то што је међу незапосленима највише младих. Како би подстакла запошљавање на територији Уније, Европска комисија предлаже увођење европске радне књижице.

Добити посао у Шпанији је као добитак на божићној лутрији, а редови на тржиштима рада су као они испред уплатних места шпанске лутрије.

Монте Сола из Барселоне је незапослена и мајка је двоје деце. За њу је сваки дан борба да преживи, а сваки хонорарни посао радост.

"Понекад се уплашим да ће доћи до народне побуне. Толико људи је без посла, без кућа. Најгоре је што ништа не можемо да урадимо", описује Монте Сола.

Са стопом незапослености од готово 22 одсто, Шпанија је рекордер у Европској унији. Страхују, пре свих, млади – без посла је 50 одсто младих до 25 година.

Они који приводе студије крају не надају се запослењу. Они који имају посао, признају да су привилеговани, али не знају до када.

У премијерску фотељу недавно је сео конзервативац Маријано Рахој, чији је план – стезање каиша свуда где је могуће. Грађани, међутим, нису оптимисти.

"Жао ми је младих, али без обзира на мере, неће бити побољшања брзо, већ тек за пет до десет година", каже један становник Мадрида. Међутим, како наводи, ни тада проблем неће бити потпуно решен, јер је стопа незапослености у Шпанији увек била озбиљан проблем.

Стопа незапослености у 17 земаља еврозоне је рекордна 10,3 одсто. Незапосленост је порасла и у Европској унији и сада је 9,8 одсто.

Европски званичници опомињу да може боље, али државе оклевају да уложе новац. Потребно је 30 милијарди евра да би се смањила незапосленост младих и подстакао привредни раст. Европска комисија сматра да је добар потез увођење европске радне књижице.

Мишел Барније, европски комесар за унутрашње тржиште каже да би та радна књижица била у облику електронског сертификата, како би запослени могли да пошаљу своје податке послодавцима у било коју државу Уније.

"Поједноставило би се признавање квалификација. То би омогућило лакши приступ европском тржишту рада и утицало на привредни раст", објашњава европски комесар.

Шта год буду радили, Европљани морају да делују брзо и ефикасно. Већ на следећем самиту, крајем јануара главна тема биће незапосленост. Велики проблем и изазов, када се зна да многе земље неће забележити већи привредни раст, док некима прети и рецесија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије