Читај ми!

Рачуни на струју

Половина домаћинстава плаћа струју редовно, а 25 одсто њих плати у року до којег важи попуст, показује ЕПС-ова рачуница. За петину је више оних који се поново греју на ТА пећи и грејалице. То потврђују и њихови увећани рачуни, али расту и дугови за струју.

У протекла три месеца потрошња струје већа је 20 до 30 одсто у односу на прошлу годину. Анализе показују да је за петину више оних који се поново греју на ТА пећи и грејалице. То потврђују и њихови увећани рачуни за струју. Међутим расту и дугови за струју. ЕПС потражује сада око 100 милијарди динара, половину дугују домаћистава.

Домаћинства која редовно плаћају струју све више воде рачуна о потрошњи. Иако је грејање на струју ове зиме најисплативије, рачуне треба платити, па кажу да пазе када и колико укључују електричне апарате.

Према ЕПС-овој рачуници, половина домаћинстава плаћа струју редовно, а 25 одсто њих плати у року до којег важи попуст.

Александар Чејић из Електродистрибуције Вршац каже да остављају могућност свим потрошачима да измире своја дуговања до датума назначеног на рачуну, што је углавном 20. дан у месецу. Чејић подсећа да се измирењем дуга у том периоду потрошачи остварују попуст од пет одсто.

Међутим, забрињава што велики дужници не прихватају ни отплату на рате. Одлуком Управног одбора ЕПС-а од септембра све дистрибуције под истим условима нуде потрошачима репрограм старог дуга.

"То није дало неке посебне ефекте у смислу да је наплата повећана због тога, али је дата прилика купцима да могу и то да користе", каже Животије Јовановић из ЕПС-а.

У дистрибуцијама кажу да редовно шаљу опомене и да су акције искључења сталне. "Електрошумадија Крагујевац" кренула је у велики обрачун са нередовним платишама.

"Све расположиве снаге 'Електошумадије' су на терену и баве се искључењима са електричне мреже оних који не плаћају своје обавезе на време и тако угрожавају 65 до 70 одсто редовних платиша", каже Иван Радовић из "Електрошумадије".

Води се кажу рачуна и о попустима за социјално угрожена домаћинства, којих је већ око 200.000. Подаци са терена указују да је, у односу на прошли месец, захтев за олакшице при плаћању струје у децембру затражило 10 одсто више угрожених породица.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије