Читај ми!

Пуца кућни буџет

Ове године промет у Србији пао за више од 17 одсто, а кућни буџети су растегнути до пуцања. Драстичан пад продаје намештаја, обуће и кућних апарата. Чекови су опет у моди. Предстојећа празнична трпеза биће скромнија.

Половина потрошача у Србији сматра да је њихова финансијска ситуација лошија него пре годину дана, а трећина мисли да је она непромењена, показује истраживање Ипсос стратеџик маркетинга. Промет у трговинама смањен је готово за петину. Ако је судити по томе, предстојећа празнична трпеза биће скромнија.

Кућни буџети су растегнути до пуцања, а просечно домаћинство месечно издваја мање од 47.000 динара за личну потрошњу. Само на храну, пиће, транспорт и комуникације, оде више од половине прихода.

Недостатак новца видљив је на сваком кораку. У "Делез Србији" примећују да је током године сваки пети потрошач плаћао чековима.

"Међутим њихов број се пред новогодишње празнике повећава, вероватно због њихове платежне моћи, па могућност одложеног плаћања користи сваки трећи потрошач", каже Мартина Петровић из "Делеза".

У првих девет месеци ове године, промет у Србији у просеку је мањи 16,8 одсто. Продаја намештаја смањена је готово за 60 процената, продаја производа за поправку и одржавање је преполовљена. Обућа се купује за око 40 одсто мање, а продаја великих кућних апарата смањена је за трећину.

Грађани од 2012. не очекују превише. Предраг Курчубић из Ипсос стратеџик маркетинга каже да скоро половина грађана сматра да ће њихов лични стандард током 2012. наставити да опада.

"Забрињава чињеница да готово трећина домаћинстава изјављује да би 50.000 динара било сасвим довољно да они задовоље све своје потребе и нормално прегурају један месец", каже Курчубић.

Ни процене економиста не уливају превише оптимизма. Горан Николић каже да се у току ове године забележио пад масе зарада и пензија од близу три одсто.

"На почетку наредне године можемо очекивати раст цена по основу раста цена акцизних производа, пре свега мислим на деривате, на алкохолна пића, на кафу, дуван", каже Николић.

Стручњаци процењују да ће купци у Србији на нови талас кризе одговорити додатним смањењем количине и квалитета купљених производа.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије