Читај ми!

Русија примљена у СТО

После 18 година чекања и преговарања, Русија је примљена у Светску трговинску организацију. Чланство ће омогућити либерализацију тржишта и већи обим трговинске размене, на првом месту, између Русије и ЕУ.

Светска трговинска организација званично је, после 18 година преговора, прихватила чланство Русије тој организацији.

Одлука је донесена консензусом, после напора Швајцарске да смекша став Грузије која је блокирала чланство Русије у СТО, због рата који су водили 2008. године.

Русија ће, на основу споразума, моћи да купује европске производе по знатно нижим ценама и да ефикасније продаје своју нафту и земни гас. Поред тога, економисти процењују да ће извоз ЕУ бити повећан за око четири милијарде евра.

Од приступања СТО највише користи имаће сви извозно оријентисани сектори, међу којима је и пољопривреда, с обзиром на то да ће агроиндустрија добити озбиљне конкурентне предности, уверен је шеф руског преговарачког тима Максим Медведков.

Према његовим речима, из услужног сектора највише ће профитирати транспортна грана, осим авионског саобраћаја, који СТО не регулише.

Руске банке и осигуравајуће компаније за сада су концентрисане на домаће тржиште па, према речима Медведкова, не би требало да имају много користи од чланства у СТО. Са друге стране, Медведков не искључује ризике које носи приступање СТО, на првом месту раст увоза.

После отварања тржишта на отварање увоза утицаће не само либерализација увозних дажбина, већ и курс рубље и ниво прихода становништва, објаснио је Медведков.

Све до сада, Русија је била једина чланица Групе 20 водећих светских економија која није била чланица СТО. Русија је један од рекордера по дужини процеса прикључења СТО, који траје 18 година, почев од 1993. године.

Преговоре о учлањењу у СТО дуже води само Алжир, од 1987. године. Чланство Русије ће ступити на снагу следеће године, и то 30 дана пошто обавести СТО да је рускa Дума ратификовала споразум о чланству. Пуноправан члан СТО Русија ће постати најкасније 23. јула 2012. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара