Читај ми!

Влада усвојила Предлог буџета

Влада Србије усвојила Предлог буџета за 2012. годину којим су предвиђени приходи од 750 милијарди динара, а расходи од 890 милијарди динара. Предложени буџет је реалан и штедљив, поручују из Владе и додају да ће вероватно сутра бити упућен у Скупштину Србије.

Предлогом буџета за 2012. годину, који је данас усвојила Влада Србије, предвиђени су приходи од 750 милијарди динара, а расходи од 890 милијарди динара.

Дефицит републичког буџета износиће 140 милијарди динара, а дефицит консолидованог буџета, који укључује републички буџет и буџете локланих самоуправа, биће 152 милијарде динара, што је 4,25 одсто процењеног бруто домаћег производа.

Државни секретар министарства финансија Душан Никезић рекао је на конференцији за новинаре да је предложени буџет реалан, рационалан, штедљив и садржи економски антикризни пакет за наредну годину.

"Предлог закона о буџету тренутно је у правно техничкој процедури и очекује се да ће сутра бити упућен у Скупштину Србије", навео је Никезић.

Никезић је рекао да верује да ће посланици имати довољно времена да размотре решења из Предлога закона о буџету, дају на њих сугестије и да га усвоје до краја године.

На питање да ли је у плану продаја еврообвезница, Никезић је рекао да то није предвиђено, али да не искључује ни такву могућност.

Буџет за идућу годину је пројектован на основу предвиђања да ће раст БДП-а бити 1,5 одсто, али је, у случају да тај раст буде мањи, у договору са Међународним монетарним фондом могуће је повећање буџетског дефицита до максимално 4,5 одсто.

У буџет су укључена планирана издвајања за повећање плата у јавном сектору и пензија од четири одсто у априлу и 0,9 одсто у октобру.

Субвенције за привреду, како је рекао Никезић, у 2012. години ће бити номинално веће за 7,6 милијарди динара у односу на 2011. годину.

Влада је планирала даље смањење дефицита текућих плаћања за пет до десет одсто, пре свега захваљујући повећању извоза "Фијатових" аутомобила и прехрамбених производа.

Планирано је оснивање развојне банке, али за оснивачки улог у буџету нису предвиђена посебна издвајања јер ће та банка бити формирана спајањем постојећих институција које се баве кредитирањем привреде.

Од идуће године акцизе на бензин неће бити одмах пребациване "Путевима Србије" већ ће очекиваних 20 милијарди динара по том основу бити уплаћивано у републички буџет, а потом ће половина од тог износа бити пребачена на рачун "Путева Србије".

Влада је данас усвојила и измене Закона о акцизама којим се предвиђа измена начина обрачуна акциза на дуванске производе, у складу са европским прописима.

Гостујући у Дневнику РТС-а економски саветник премијера Србије Јуриј Бајец рекао је да је веома важно то што је држава одлучила да не искористи могућност укупног фискалног дефицита од 4,5 осто ПДП-а, већ да иде на мањи дефицит и тиме је показала спремност да буде штедљива.

Друга важна ствар је, како је рекао Бајец, и то што кроз субвенције привреди остаје значајна цифра од 42 милијарде, које ће користити привреда и пољопривреда, као и јавна предузећа као што су "Железнице".

Што се тиче плата у јавном сектору, Бајец је навео да ће повећања бити скромна и у складу са растом цена.    

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара