Читај ми!

Први уговор о коришћењу руског кредита

Склапање првог уговора о реализацији руског кредита од 800 милиона долара, намењеног железници, очекује се у петак. Почетак радова у фебруару или марту. Степен ангажовања наших предузећа ће бити задовољавајући, тврде надлежни.

Представници Србије и Русије започели су у Београду преговоре о реализацији руског кредита намењеног железници у износу од 800 милиона долара, а први уговор за пругу Београд-Панчево биће склопљен до петка, рекао је помоћник министра за инфраструктуру Дејан Ласица.

Припремни радови за реконструкцију те пруге у дужини од 15 километара и изградњу другог колосека, као и електрификацију од Панчевачког моста до станице Панчево главна, већ су почели, а прави радови се очекују у фебруару или марту, рекао је Ласица.

"Врло нам је важно да склопимо овај први уговор, јер ће онда убрзо бити склопљени уговори и за остале договорене пројекте по истом моделу. Сада се договарамо око цене и односу учешћа српских и руских фирми", рекао је Ласица наводећи да је вредност првог пројекта за пругу Београд - Панчево око 50 милиона евра.

Фирма руских железница задужена за инфраструктуру на међународном плану је пре неколико недеља отворила представништво у Београду што значи да се озбиљно припремају за реализацију пројеката у Србији, рекао је Ласица.

Србија и Русија желе да домаће фирме учествују у што већој мери, каже Ласица и додаје да ће степен ангажовања наших предузећа бити задовољавајући.

Када уговори буду слопљени биће прослеђени влади, након чега ће министарства финансија две земље склопити кредитно - финансијски уговор који ће морати да ратификује парламент, рекао је Ласица.

Усаглашавање текста уговора

Директор Медија центра Железница Србије Ненад Станисављевић рекао је да су почели разговори о финансијским елементима електрификације деонице Панчевачки мост - Панчево главна, у оквиру реконструкције 15 километара пруге Панчево-Београд.

Током дана ће почети усаглашавање текста првог уговора о реализацији руског кредита и подсетио да ће се четири пројекта реализовати из руског кредита, рекао је Станисављевић.

Поред поменутог пројекта планира се и изградња пруге Ваљево-Лозница дужине 68 километара заб рзине од 120 километара на сат, затим реконструкција пруге на шест деоница на Коридору 10 у укупној дужини од око 110 километара и набавка нових дизел-моторних возова руске производње у вредности од 100 милиона долара.

Стручњачи Железнице Србије су се прошле недеље са руским представницима договарали око цене извођена радова на модернизацији пруге Београд-Панчево.

Трећи пројекат који би требало да буде обухваћен првим уговором је реконструкција пруге на шест деоница на Коридору 10, Сопот - Космајски Ковачевац, Винарце - Ђорђево, Врањска Бања - Ристовац, Бујановац - Букаревац, Мала Крсна - Велика Плана, Голубинци - Рума.

Четврти пројекат који би био обухваћен првим уговором је набавка нових дизел-моторних возова руске производње, каквих су 12 српске железнице већ купиле од руске фирме "Метровагонмаш из кредита "Еурофиме", од којих је први већ стигао у Србију.

Паралелно са свим овим активностима, припрема се међудржавни споразум о понуди државног извозног кредита Русије нашој земљи, рекао је Станисављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара