Читај ми!

Струјни удар на локалу

Домаћинства и привреда дугују за струју чак 95 милијарди динара. Велики дужници су и локалне самоуправе, које гомилају своје дугове. Први пут и грађани и привреда једнако су дужни.

У саставу "Електропривреде Србије" је пет електродистрибуција. "Електросрбија Краљево" покрива трећину српске потрошње струје. Обухвата 54 града и општине, а само 20 одсто редовно плаћа рачуне. Проблем је што и локалне самоуправе гомилају дугове.

Директор "Електросрбије Краљево" Слободан Михаиловић каже да су велики дужници Лазаревац, Јагодина, Нови Пазар, Крушевац, а локалне самоуправе које редовно измирују своје обавезе су Горњи Милановац и Ивањица.

"Електрошумадија" покрива Крагујевац и још четири општине и за годину дана потраживања су већа 10 одсто. Иван Радовић из "Електрошумадије Крагујевац" каже да је највећи дужник "Застава енергетика".

"Друга фирма по висини дуговања је крагујевачки водовод, а на трећем месту је Скупштина града Крагујевца и фирме којима је оснивач локална самоуправа са заједничким дугом од око 300 милона динара", каже Радовић.

Градске власти имају рачуницу и очекују нагодбу са "Електродистрибуцијом". Комунална предузећа кажу сама плаћају своје дажбине, а за јавну расвету и потрошњу струје у згради Скупштине града дугују око 45 милиона динара.

Члан Градског већа Крагујевца Зоран Јовановић каже да је то чист дуг из ове године, а за дуг из прошле године потписан је репрограм на 48 месеци, који Град Крагујевац редовно измирује.

"У овом тренутку, 'Електрошумадија' за своје обавезе за порез и за фирмарину дугује локалној управи 30 милиона и то је дуг који ми рачунамо да пребијемо", каже Јовановић.

Дугује се и осталим дистрибуцијама. Потрошња струје је све већа, а за стабилан рад система, кажу, неопходна је редовна наплата.

"Код локалних самоуправа имамо евидентан проблем и ту смо веома активни, тако да и путем искључења и путем утужења и блокадом рачуна наплаћујемо своја потраживања", рекао је Слободан Михаиловић.

Позивају градске власти и институције да рационално троше струју – поведу више рачуна о јавној расвети и буду штедљиви када у канцеларијама укључују пећи и грејалице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара