Читај ми!

Лакше до кредита

Народна банка Србије одлучила да олакша одобравање кредита грађанима и привреди. Верујемо да данашња одлука задовољава захтеве привредника и да ће олакшати кредитирање домаће привреде која је тренутно неликвидна али није несолвентна, рекао је гувернер Дејан Шошкић.

Извршни одбор Народне банке Србије усвојио је данас одлуку којом је ублажио критеријуме за оцену кредитне способности дужника, што би требало да омогући мања издвајања банака и учини да кредитирање буде атрактивније за банке.

Гувернер НБС Дејан Шошкић изјавио је на конференцији за новинаре да ће Одлука о класификацији билансне активе и ванбилансних ставки банке дужницима средње категорије омогућити једноставније финансирање и рефинансирање кредитних обавеза.

Шошкић је истакао да се одлука о обавезној резерви банака код НБС не мења и да је данас донета одлука супериорнија јер не убризгава додатну ликвидност у ситуацији када је инфлација изнад циља и одржава додатну сигурност депозита грађана.

То би, према његовим речима, требало да омогући да пословне банке лакше кредитирају предузећа и грађане.

"Било какво убризгавање новца НБС привреди је супротно Закону о НБС и у супротности је са добром праксом уређених финансијских система", прецизирао је Шошкић.

"Ми смо привредницима и удружењима послодаваца у више наврата пренели поруку да идеја о смањивању обавезних резерви банака није корак у решавању проблема које имамо", рекао је гувернер НБС.

Верујемо, поручио је, да данашња одлука задовољава захтеве привредника и да ће олакшати кредитирање домаће привреде која је тренутно "неликвидна али није несолвентна".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара