Читај ми!

Петровић: Производимо довољно хране

Министар Душан Петровић каже да Србија производи довољно основних животних намирница и да несташица нема нити ће их бити.

Несташица нема и неће их ни бити, јер Србија производи довољно основних животних намирница, рекао је министар трговине, пољопривреде, шумарства и водопривреде Душан Петровић.

Петровић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, подсетио да је у медијима било навода да ће хлеб типа "сава" поскупети на 70 динара и да је донето неколико мера и одлука да хлеб те врсте не може да буде скупљи од 44 динара. Министар је додао да се данас цена те врсте хлеба формира у распону од 29 до 44 динара и да је снабдевање хлебом стабилно.

Министар је, такође, подсетио да је шећер у продавницама коштао и 130 динара, а да данас преовлађује цена од 95 динара која је понегде и нижа. Велепродајне цене биле су и веће од 100 динара, а данас су 80 динара и ниже, рекао је Петровић.

Откуп млека у 2011. повећан је око 10 одсто у односу на 2010. и ове године ће више од 800 милиона литара бити откупљено и зато је обезбеђено стабилно снабдевање, рекао је Петровић, додајући да се дневно у Србију увезе 70 тона сировог млека.

Петровић је упозорио да уместо 1,1 милион хектара, колико би требало да буде земљишта под наводњавањем, Србија има само стотинак хиљада, због чега годишње губи око пола милијарде евра, јер има мање пшенице, кукуруза, соје, сунцокрета, шећерне репе.

У буџету за 2012. предложено је да се најпре среди постојећа каналска мрежа, за шта је потребно више од 30 милиона евра, односно 3,25 милијарди динара и да би на тај начин Србија имала 130.000 хектара земљишта потпуно спремног за наводњавање, рекао је министар.

Петровић је додао да би 70.000 газдинстава до краја 2012. могло да има земљиште спремно за наводњавање. Он је истакао да се за 270.000 нових хектара раде пројекти, да су за то затражена буџетска средства и да је реч о пројектованом износу од 200 милиона евра, односно двадесетак милијарди динара.

Петровић је рекао да може са великом сигурношћу да најави да ће се у сређивање постојеће каналске мреже ући у 2012. години.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара