Читај ми!

Чекајући повољније кредите

После седнице Извршног одбора НБС у понедељак знаће се да ли ће кредити за поједина предузећа бити повољнији. У Асоцијацији малих и средњих предузећа не верују да ће мере донети било какав бољитак. Поједини банкари кажу да ће се одлука НБС односити на фирме којима није проблем сам дуг, већ његова структура.

Резултат недавног састанка представника државе, привреде и банака за сада је формирање тима који ће се сваког месеца састајати, како би предложио мере за ублажавање ефеката новог таласа кризе.

Иако су тим разговорима присуствовали представници крупног капитала, гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић је, индиректно, најавио да би од нове одлуке највећу корист могла да имају средња предузећа.

Гувернер остаје при ставу да се ниво обавезне резерве за кредите не смањује, а да ли ће камате на кредите ипак бити снижене, знаће се после седнице Извршног одбора Народне банке Србије у понедељак, на којој би требало да се усвоји нова класификација банкарских биланса.

Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа наводи да та предузећа на састанку нису била заступљена. Она, како каже, запошљавају 56 одсто укупно запослених и пуне буџет са 56,5 одсто.

"Не мислимо да ће мере донети било какав бољитак, јер се новим задуживањем не решавају проблеми који су довели до великог броја несолвентности и неликвидности", каже Кнежевић.

Док у мањим предузећима сматрају да је то био договор у корист великих, неки од банкара који су присуствали састанку сматрају да ће се одлука Извршног одбора НБС односити на фирме којима није проблем сам дуг, већ његова структура.

Реч је о предузећима са великим бројем краткорочних позајмица. На такве кредите банке би могле да смање издвајања за покриће ризика.

Наговештај појефтињења кредита долази у тренутку када је 80 одсто предузећа на граници неликвидности.

Део привредника и даље сматра да нема решења без пореског растерећења и реформе јавног сектора. Струка оцењује да је добро то што није постигнут договор око отварања повољне кредитне линије коју би са по 500 милиона евра финансирале банке и држава.

"Што се тиче државе, ако би се одрекла пола оних средстава које је у септембру позајмила за покривање дефицита, она ће тим пре морати да нађе нову позајмицу за 2012. годину. Та позајмица би могла бити проблем", сматра економиста Миладин Ковачевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара