Читај ми!

Мере против кризе

Државни врх, банкари и привредници постигли договор о мерама које ће олакшати кредитирање предузећа и обезбедити бољу ликвидност банкарског система, рекао премијер Цветковић. Србија ће реаговати на време како би предупредила ефекте новог таласа кризе, поручио председник Борис Тадић.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да су се на данашњем састанку представници државе, банака и привреде договорили о мерама које ће олакшати кредитирање предузећа и обезбедити бољу ликвидност банкарског система.

На састанку који је трајао четири сата договорено је да Народна банка Србије донесе одређене одлуке које ће омогућити бољу ликвидност у банкарском систему путем измене класификације за поједине категорије кредита, прецизирао је Цветковић.

Такође, договорено је да данашњи састанак буде први у низу и да се састанци убудуће одржавају на месечном нивоу. Биће формирана и ужа група, састављена од по два представника привреде и банкарског сектора, гувернера и премијера.

Они ће се састајати са представницима синдиката како би се обезбедило да Србија са што мање трошкова прође кроз кризу и да се обезбеди макроекономска стабилност, рекао је премијер.

Председник Србије Борис Тадић, који је такође присуствовао састанку, рекао је да ће Србија реаговати на време како би предупредила ефекте новог таласа економске кризе чији се удар очекује следеће године.

"Потрошићемо велику енергију како бисмо минимизовали ефекте кризе, отворили нова радна места и сачували она која већ постоје", рекао је Тадић. Председник Тадић верује да ће Србија и догодине остварити позитиван привредни раст.

"Овај састанак се догађа у тренутку када 2012. можемо очекивати економски удар и он је већ започео, али важно је да се Србија носи са кризом. Остварићемо позитиван привредни раст и ове, а верујем и следеће године", рекао је Тадић.

Могуће нове стране инвестиције

Председник је истакао да ће се многе земље суочити са новим таласом рецесије и чак удвостручавањем незапослености, али да ће Србија искоришћавањем свих унутрашњих ресурса и привлачењем ивеститора избећи такву судбину.

"Постоји извесна могућност да нека предузећа која не могу да опстану у земљама са високом ценом рада дођу у Србију, и то се већ дешава", рекао је Тадић, али и истакао да, без обзира не све мере које ће бити предузете, не треба грађанима давати обећања, будући да нико више нема поуздане параметре на којима би та обећања могао да темељи.

"Какав ће бити наш успех најбоље је да не обећавам грађанима, доста је било обећања, дошло је време да се понашамо на другачији начин, јер нико не може да предвиди како ће изгледати светска економија, безбедност и политика", рекао је Тадић.

Тадић је поручио да ће, он сам, али и представници Владе, наредних дана разговарати са потенцијалним страним инвеститорима. Према његовим речима, и предузећа и синдикати треба да преузму свој део одговорности и да допринесу постизању сагласности око мера економске политике.

Председник компаније "ПСП Фарман" Бранислав Грујић рекао је да је на састанку "померен лед" у правцу решавања проблема привреде.

Привредници, како је рекао, очекују да НБС у понедељак смањи обавезне резерве за одређене категорије фирми, што ће омогућити лакше финансирање средњих предузећа.

Тиме ће се повећати ликвидност појединих предузећа тако што ће се ослободити додатна новчана средства која ће банке пласирати кроз повољније кредите, наводи Грујић.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин рекао је да мере која су договорене подразумевају да ће предузећа имати "мекше" услове за добијање банкарских кредита. Бугарин је истакао да је веома важно што је договорено континуирано одржавање састанака државног врха са привредницима и банкарима.

Данашњем састанку присуствовали су и министри економије и пољопривреде Небојша Ћирић и Душан Петровић и генерални директори великих јавних предузећа - Бранко Радујко из "Телекома Србије", Драгомир Марковић из ЕПС-а и Душан Бајатовић из "Србијагаса".

У разговорима су учествовали и власник компаније МК "Комерц" Миодраг Костић, председник Српске асоцијације менаџера Бојан Радун и други истакнути предузетници и рукводиоци највећих пословних банака у Србији.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара