Читај ми!

Награде најбољим извозницима

Најбољи српски извозник у 2011. години је "Таркет" из Бачке Паланке. Влада Србије спремна да подржи извознике, рекао премијер Мирко Цветковић. Извоз, ове године, порастао за 25 одсто.

Компанија "Таркет" из Бачке Паланке добитник је овогодишње награде за најбољег извозника коју додељује Агенција за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА).

Компанија "Таркет" добила је награду јер ће вредност њеног овогодишњег извоза премашити 100 милиона евра, а своје главне производе успела је да пласира поред земаља региона и на тржишта Русије, Белорусије, Украјине, Шведске и Пољске.

Награду за најбољи извозни производ добила је компанија "Медика систем енд продакт" за медицински скенер који користи сноп икс зрака за генерисање тродимензионалне слике зуба и главе.

За освајање новог извозног тржишта награђена је компанија "Патент Ко" из Мишићева која је пласирала производе на тржишта Перуа и Тајланда. Награду у категорији малих и средњих предузећа добила је фирма "ФСО Гоша" из Симићева, док је посебно признање у тој категорији добила компнија "Елекс комерц" из Београда.

Специјалну награду за најбоље предузетништво добила је Биљана Јовановић из компаније "Луна" док је посебно признање у тој категорији добила Марина Миловић из компаније "Маја промет".

Поред СИЕПА награде, ове године ће "Прокредит банка" победнику у категорији малих и средњих предузећа уручити чек у вредности од 15.000 евра, а компанија "Де-Ха-Ел" ће услугама превоза робе у вредности од 10.000 евра наградити победника у категорији за освајање новог извозног тржишта.

Добитнику награде за најбољи нови извозни производ "Оранж студио" ће осмислити маркетиншку кампању у вредности од 10.000 евра.

Раст извоза у последње три године

Премијер Мирко Цветковић изјавио је на свечаности у Скупштини града Београда да је Влада Србије веома заинтересована да подржи све извознике и то је део новог модела развоја привреде који је започет пре неколико година.

Премијер је истакао да статистички подаци показују да извоз Србије у последње две до три године има значајан раст, а само за десет месеци ове године порастао је 25 одсто у односу на исти период лане.

Цветковић је напоменуо и да је Србија ове године достигла историјски највећи степен покривености увоза извозом у последњих 15 до 20 година, који износи 60 одсто, и истакао да би награде за најбоље извознике требало да буду подстицај тим предузећима да и даље раде на повећању пласмана у иностранство.

Директор СИЕПА Божидар Лаганин је рекао да је криза показала у којем правцу би требало да се креће извоз Србије. Према његовим речима, ове године је повећано учешће извоза производа већег степена обраде што потврђује стратегију Владе Србије у привлачењу производно оријентисаних страних инвеститора.

Лаганин је најавио да се СИЕПА припрема за јаче присуство српских предузећа у Пољској у области грађевинарстава и у Јужној Кореји и Казахстану у извозу хране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво