Читај ми!

Буџет на време

Влада Србије ће следеће недеље усвојити предлог буџета, рекао премијер Мирко Цветковић. Премијер потврдио да је са компанијом ОТЕ постигнут договор о откупу њиховог удела у "Телекому", али није износио детаље.

Премијер Мирко Цветковић изјавио је да ће предлог буџета за наредну годину крајем следеће недеље бити усвојен на Влади и у року договореним са ММФ-ом бити прослеђен парламенту на усвајање.

"Буџет за идућу годину ће бити усвојен у договореним роковима", рекао је Цветковић новинарима у Главној пошти где је присуствовао промоцији нове поштанске услуге, пост-експорт.

Цветковић је истакао да је буџет за 2012. годину завршен на макронивоу, односно да су "јасни његови габарити", а при крају је и дефинисање буџета по појединачним корисницима.

Прецизирао је да је у условима кризе и проблема на тржишту уобичајено да буџет има дефицит односно "да се на тржиште убацује више новца него што се са њега покупи".

Цветковић је навео да ће дефицит буџета у 2010. години бити 4,5 одсто бруто домаћег производа. За идућу годину је договорен буџетски дефицит од 4,25 одсто БДП-а.

Влада Србије ће, према речима Цветковића, обезбедити макроекономску стабилносту у наредном периоду.

У договору са Међународним монетарним фондом Влада треба да до 15. децембра Скупштини проследи на усвајање предлог буџета за 2012. годину.

Пост-експорт за бољи привредни амбијент

Премијер Цветковић позвао је мале предузетнике у Србији да искористе услугу пост-експорт, која ће им омогућити извоз по поједностављеној и убрзаној процедури.

Цветковић je на представљању те услуге у "Пошти Србије" позвао предузетнике у Србији да максимално искористе предности које она пружа.

Та услуга подржава развој малих и средњих предузећа у Србији, као и извозну оријентацију српске привреде, рекао је Цветковић.

Према речима премијера, увођење услуге пост-експoрта представља малу реформу у тој области и побољшава привредни амбијент Србије за извознике.

"Многи нису ни размишљали да могу бити извозници, а сада је то омогућено уз минималну процедуру", рекао је Цветковић.

Увођење услуге пост-експорта поклапа се са циљевима Владе да уђе у интензивну реформу економског система, створи бољи амбијент за привреду и основе за бољи живот грађана.

Директор "Поште Србије" Горан Ћирић казао је да је до сада потписано око 80 уговора са малим и средњим предузетницима који желе да пакете до 1.000 евра вредности и 30 килограма тежине пошаљу у иностранство.

Разграната мрежа пословних једница "Поште Србије" омогућава да 300.000 малих и средњих предузетника на сваком шалтеру може да користи ту услугу.

Ћирић је рекао да је циљ услуге пост-експорта поједностављивање процеса извоза, па је уместо седам докумената сада потребан један електронски који се попуњава на шалтеру поште или путем интернета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво