Читај ми!

Претња чланицама еврозоне

Агенција "Стандард енд пурс" запретила је смањењем кредитног рејтинга свих чланица еврозоне, уколико европски лидери не пронађу решење за дужничку кризу на самиту у петак. Рејтинг Немачке могао би да буде снижен за један степен, а Француске чак за два степена.

Уколико европски лидери не донесу уверљиво решење за дужничку кризу у региону на самиту у петак, агенција "Стандард енд пурс" могла би да смањи кредитни рејтинг свих чланица еврозоне.

Одлука да се 15 чланица еврозоне, укључујући и државе са највишим ААА рејтингом – Немачку и Француску, стави на систем праћења рејтинга ради могућег смањења, повећава притисак на вође еврозоне да на предстојећем самиту пронађу решење за дужничке проблеме, пренео је Ројтерс.

Агенција "Стандард енд пурс" је владама поручила да ће после самита завршити извештај "што је могуће пре", појаснивши да жели да види политичка, али и финансијска решења.

Наглашава да постоје "константна неслагања европских вођа о начину на који треба решити кризу тржишног поверења и, дугорочно гледано, о томе како осигурати ближе економско, финансијско и фискално повезивање чланица еврозоне".

"Стандард енд пурс" саопштава да је одлука "подстакнута уверењем да су се систематична оптерећења у еврозони повећала у протеклим недељама до мере да сада врше притисак на кредитни статус еврозоне као целине".

Агенција наводи да би рејтинг могао да буде снижен за један степен за Аустрију, Белгију, Финску, Немачку, Холандију и Луксембург, а чак за два степена за осталих девет чланица зоне евра, укључујући Француску, која тренутно има врхунски рејтинг.

"Финансијска криза се проширила и на земље у језгру еврозоне, па сматрамо да садашња ситуација може додатно да се погорша", каже директор "Стандард енд Пурс" за Европу Мориц Кремер.

Кремер је навео да је вероватноћа да дође до моменталне рецесије 40 одсто, али тај проценат лако може да се повећа ако се на тржиштима не заустави криза поверења.

Меркел: Еврозона на путу стабилизације

Најава "Стандард енд пурса" изазвала је различите реакције. Шеф еврозоне Жан-Клод Јункер оценио је ту претњу као "претерану и неправедну".

"Много ме чуди да је та вест пала с неба уочи европског самита. То не може бити случајност", рекао је Јункер.

Немачка канцеларка Ангела Меркел настојала је да релативизује ту најаву рекавши да жели наставак пута реформи.

"Спровешћемо одлуке које сматрамо важним. То је дуг процес", рекла је Меркелова.

"Оно што раде кредитне агенције њихова је одговорност. У четвртак и петак донећемо важне и неизбежне одлуке и тиме допринети стабилизацији еврозоне", наводи немачка канцеларка.

Међутим, немачки министар финансија Вофлганг Шојбле оценио је да је упозорење америчке агенције "најбољи могући подстицај" пре европског самита.

Гувернер Француске централне банке Кристијан Нојер сматра да је та претња дошла потпуно у погрешно време и да одговара "више политичким него економским критеријумима".

Ако договор не буде постигнут, кредитни рејтинг могао би да буде снижен и Европском фонду за финансијску стабилност, упозорава агенција "Стандард енд Пурс".

"Морамо да урадимо свој посао, не зато што желимо да удовољимо кредитним агенцијама, већ зато што треба да осигурамо просперитет нашим грађанима", каже Амадеу Алтафај Тардио, портпарол Европске комисије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво