Читај ми!

Већи порез за богате?

Провалија између примања богатих и сиромашних постала најдубља за последњих 30 година. ОЕЦД зато предлаже могућност повећања пореза за богате како би се смањила све већа неједнакост, која је најизраженија у Мексику и Чилеу.

Земље света требало би да размотре могућност повећања пореза на богатство како би се смањила све већа неједнакост између богатих и сиромашних чланица у Организацији за економску сарадњу и развој, саопштила је та организација.

ОЕЦД, са седиштем у Паризу, у студији о трендовима у неједнакости зарада указала је да је провалија између примања богатих и сиромашних постала најдубља за 30 година.

Јаз између богатих и сиромашних је продубљен чак и у земљама за које се обично сматра да негују једнакост, као што су Немачка, Данска или Шведска. Најизраженија неједнакост је у Мексику и Чилеу, указано је у студији ОЕЦД.

Зараде богатих повећане су широм ОЕЦД од 1980. до 2010. године, а највише у САД, Аустралији, Канади, Британији и Ирској, пренела је агенција Ројтерс.

У САД су зараде један одсто најбогатијих више него удвостручене, са осам одсто у укупним зарадама у 1979, на 17 одсто у 2007. У међувремену је удео оних с најнижим зарадама опао са седам одсто на пет одсто, наведено је у студији.

"Без свеобухватне стратегије за инклузивни раст, неједнакост ће вероватно наставити да се повећава", изјавио је генерални секретар ОЕЦД Анхел Гурија.

Како су јавне финансије под притиском у већини развијених чланица ОЕЦД, та организација види ограничене могућности за повећање владиних давања сиромашнима.

Пошто је последњих деценија повећан удео оних с највећим примањима у укупним зарадама, ОЕЦД предлаже да владе размотре могућност њиховог већег опорезивања, укључујући и друге мере, као што су ефикаснија наплата пореза и укидање пореских олакшица.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво