Читај ми!

Оштрије казне и нови споразум

Лидери Немачке и Француске траже аутоматске санкције земљама чланицама ЕУ чији дефицит прелази три одсто БДП-а. Ангела Меркел и Никола Саркози желе нови споразум било свих чланица ЕУ, било само 17 земаља еврозоне којима би могле да се придруже и остале земље. Еврообвезнице нису решење за дужничку кризу.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Никола Саркози траже аутоматске санкције земљама чланицама Европске уније чији дефицит прелази три одсто бруто домаћег производа и предлажу нови споразум у оквиру Европске уније.

"Желимо моменталне санкције у случају непоштовања правила о дефициту мањем од три одсто БДП-а", рекао је Саркози новинарима после радног ручка са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Саркози је такође рекао да Париз и Берлин желе "нови споразум" било свих чланица Европске уније било само 17 земаља еврозоне којима би могле да се придруже и остале земље, као и да би споразум могао да буде постигнут до марта.

Француско-немачки споразум је комплетиран и биће детаљно изнет у писму у среду председнику Европског савета Херману ван Ромпеју, уочи самита ЕУ у Бриселу.

Саркози је оценио да еврообвезнице "нису ни у ком случају решење за кризу" и да се Француска и Немачка слажу по том питању.

"Немачка и Француска се потпуно слажу да еврообвезнице ни у ком случају нису решење за кризу", рекао је Саркози.

Француска и Немачка ће, према његовим речима, затражити успостављање ојачаног и хармонизованог "златног правила" на европском нивоу како би уставни суд сваке земље могао да верификује да је буџет избалансиран.

Ангела Меркел је рекла да Европски суд правде треба да има могућност да проверава усклађеност буџета са "златним правилом", али не и да поништава буџете.

Немачка и Француска се залажу да Европски механизам за стабилност ступи на снагу 2012. године, а не 2013. године као што је планирано, а да одлуке буду доношене квалификованом већином, а не једногласно, рекао је Саркози.

Предложено је и да састанци шефова држава и влада еврозоне буду одржавани сваког месеца док траје криза, као и да садрже "прецизан дневни ред", рекао је Саркози, а канцеларка Ангела Меркел је као пример навела састанак на тему радног права или развоја инфраструктуре.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара