Читај ми!

Ускоро јефтинији слаткиши

Појефтињење брашна и шећера утицаће да око Нове године појефтине слаткиши, процењују у Привредној комори. Министар Душан Петровић очекује да кондиторска индустрија ускоро буде "један од лифтова" који ће подићи српску привреду.

Због пада цена брашна и шећера очекује се да би већ око Нове године слаткиши у Србији могли да појефтине од два до пет одсто, процењују у Привредној комори Србије.

Иако је за девет месеци произведено више од 90.000 тона слаткиша, због ниске куповне моћи продаја кондиторских производа је 15 одсто мања. Произвођачи покушавају да прекину негативне трендове.

"Створили су се услови да се цена кондиторских производа смањи, наравно у зависности од групе производа, јер шећер не учествује процентуално исто у свакој групи, од два до пет одсто. Треба очекивати да корекција цена почне да се примењује од јануара месеца", каже Мирољуб Алексић, председник Групације произвођача кондиторских производа ПКС.

Веће појефтињење за сада није могуће, јер су и даље веома скупи млеко у праху, ароме, палмино уље и друге улазне сировине, објашњавају привредници. Ресорни министар сматра да су створени сви услови за боље снабдевање тржишта јефтинијим, а квалитетнијим животним намирницама.

"Очигледно је да цене свих основних животних намирница имају тренд смањења. Мислим да у 2012. години можемо очекивати да ће овај тренд бити настављен, да ћемо имати један потпуно јасан ток стабилизације тржишта", каже Душан Петровић, министар пољопривреде и трговине.

Министар очекује да кондиторска индустрија у наредној години направи озбиљан корак и буде, како је рекао, "један од лифтова" који ће подићи српску привреду.

Из Министарства најављују да ће ускоро бити формиран Национални комитет састављен од представника министарства, кондиторске индустрије и произвођача млека и сладоледа, који ће Влади предлагати мере о спољнотрговинском режиму попут царина, прелевмана и квота.

Кондиторска индустрија један је од најпрофитабилнијих сектора домаће привреде са највишим степеном финализације производа. Само у првих девет месеци ове године држави је донела суфицит од 60 милиона долара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије