Читај ми!

Утицај кризе на Кину

Због кризе у Америци и Европи потражња за кинеским производима на најнижем нивоу у последњих 30 месеци. Као неминовност се намеће отпуштање радника у Кини, што говори о повезаности глобалне економије.

Четвртина кинеског националног дохотка долази од извоза за који ради и 60 одсто радника у Кини. Када Американци и Европљани губе посао и купују само оно што је неопходно, страда и Жије Јун. Његова фабрика је 10 хиљада километара од Америке, али за тржиште Америке фабрика производи маске за "ајпод".

Поруџбине су мање за 70 одсто, па фабрика губи новац, иако је отпустила половину радника.

"Ако у наредна две месеца не буде боље, отпустићемо све раднике и зауставити производњу. Овако више неће моћи. Неке фабрике су затворене, а неки власници већ распродају и машине", каже Жије Јун, власник фабрике.

Потражња за кинеским производима је на најнижем нивоу у последњих 30 месеци, а трговински суфицит са Европом пао је за десет одсто.

Влада у Пекингу смањила је обавезну резерву банкама како би се јефтинијим кредитима помогло привреди.

"Општа економска ситуације је врло компликована. Влада мора све да одмери и опрезно да делује. Ово су мале промене ни приближне онима из 2008. године", каже економски аналитичар Цу Ћаолеи.

Ћаолеи је рекла да су тадашње радикалне реформе изазвале многе нежељене ефекте као што је неконтролисан раст тржишта некретнина и колебање берзи.

Економисти владе, која је тек успела да стабилизује високу инфлацију, тврде да разлога за панику нема јер је, упркос паду индустријске производње, привредни раст и даље један од највећих на свету.

"Новембарски пад индекса потражње потврђује да је кинески привредни раст на сталној путањи пада али се сада стабилизовао на девет одсто. Прогноза за ову годину била је 9,2 одсто", каже Цаи Ђин из комитета за логистику и куповину.

Економисти упозоравају да ће се Кина ускоро суочити са новим изазовом. Ако се смањи извоз, привреда ће морати више да се ослања на домаћу потрошњу.

Зато су потребне веће плате кинеским радницима, а веће плате значе нове трошкове за послодавце од којих неки већ селе производњу у земље са још јефтинијом радном снагом попут Индије и Вијетнама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије