Читај ми!

"Јат" нема с ким да лети

Компанија "Балтик авиејшн систем", која је сувласник летонског "Ер балтика", одустала је од стратешког партнерства са "Јат ервејзом", саопштило Министарство за инфраструктуру и енергетику.

Министарство за инфраструктуру и енергетику саопштило је да је компанија "Балтик авиејшн систем", која је сувласник летонског "Ер балтика", одустала од стратешког партнерства са "Јат ервејзом".

"У поступку избора инвеститора ради заједничког улагања у ново привредно друштво за обављање превоза у ваздушном саобраћају 'Балтик авиејшн систем' , квалификовани понуђач у поступку одустао је од даљег учешћа у трансакцији", наведено је у саопштењу.

У министарству кажу да та компанија није званично саопштила разлоге одустајања.

Међутим, економски консултант Милан Ковачевић каже да летонска компанија од почетка није била добар партнер, додајући да је одустајању летонске компаније допринела њена унутрашња слабост.

"Треба добро изанализирати да ли нам је национални авио превозник потребан. Има и других држава које имају аеродроме, а немају националне компаније", истиче Ковачевић.

Радна група Министарства за инфраструктуру и енергетику која спроводи трансакцију, састављена од представника "Јата", државних институција и саветника, припрема предлог даљих активности за решење потешкоћа у обављању јавног превоза у ваздушном саобраћају, који ће Влада усвојити на једној од својих следећих седница.

На тендер за проналажење стратешког партнера са којим треба да буде основана нова српска авиокомпанија јавио се само "Балтик авиејшн систем".

Министарство за инфраструктуру и енергетику затражило је 25. новембра званичан став од фирме "Балтик авиејшен систем", да ли ће хапшење руског бизнисмена Владимира Антонова утицати на преговоре о успостављању стратешког партнерства између те компаније и "Јат ервејза".

Антонов, сувласник банака у Литванији и Летонији, чије је пословање привукло пажњу локалних регулативних тела, ухапшен је 24. новембра у Лондону.

Министарство је навело да је према претходно достављеним подацима, руски бизнисмен против кога је покренут кривични поступак не налази на листи акционара "Балтик авиејшн система".

Компанија "Балтик авиејшн аистем", која је сувласник летонског "Ер Балтика", испунила је све квалификационе услове на тендеру, а конкретна понуда о стратешком партнерству са "Јат ервејзом" треба да буде достављена до 12. децембра ове године.

Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић је у новембру изјавио да ће Влада Србије са стратешким партнером или без њега, у сваком случају основати нову, профитабилну српску авиокомпанију, која ће бити ослобођена од дугова "Јат ервејза".

Мркоњић је најавио да ће део запослених из Јата прећи у нову авиокомпанију, која ће имати оптималан број кадрова како би могла да послује профитабилно, а остали радници ће добити социјални програм.

Министар је предочио да на тендеру за Јат Руси и Турци нису били заинтересовани, због лошег искуства у региону - Руси са "Малевом", а Турци са "Ер Босном", где су имали велике губитке.

Мркоњић је рекао да су њихове авиокомпаније сада опрезне и да то нема везе са ситуацијом у Србији, већ да је таква ситуација на тржишту - у Европи и свету.

Пословни резултати "Јат ервејза" за 2011. показују да је, према тврдњама в.д. генералног директора Владимира Огњеновића, национални авиопревозник увећао број путника за 20 одсто, а профит за 14 одсто.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се