Читај ми!

Камате под лупом

Банке ових дана обавештавају клијенте о кредитима чије су рате подизане због раста еурибора, односно променљивог дела камате. Анекси уговора о раније закљученом кредиту морају да буду по Закону о заштити корисника финансијских услуга, кажу у Народној банци Србије.

Анекси уговора о раније закљученом кредиту које ових дана банке шаљу клијентима, морају да буду по Закону о заштити корисника финансијских услуга, кажу у Народној банци Србије.

У супротном, грађани сваку неправилност треба да пријаве Централној банци, а од 5. децембра банке морају да врате камате на ниво када су уговори склапани.

Грађане не би требало да брине позив за потписивање анекса, а у НБС кажу да се иза тога не крије повећања рата.

"Циљ овог усклађивања закона није да буде неповољнији за клијента, јер усклађена каматна стопа не може бити већа од иницијалне", каже вицегувернерка НБС Мира Ерић.

Банке ових дана интензивно обавештавају клијенте о свим врстама кредита чије су рате подизане због раста еурибора, односно променљивог дела камате.

"Ради се и о потрошачким, кеш и стамбеним кредитима индексираним и у швајцарцима и у еврима. Повећање је уследило због поремећаја на тржишту у то време и они ће управо бити враћени за исти проценат 0,75 процената, колико је било повећано у то време", каже Ненад Лучић из Фолкс банке.

Иначе, банкарска маржа дели се на фискни и варијабилни део који зависи од основне камате на светском тржишту, плус проценат ризика земље. Међутим, и динарски кредити имају променљиви део и он се зове белибор, који, такође, може да утиче на цену позајмица.

"Закон ће се по аутоматизму примењивати у сваком случају, али не би било лоше да дођу са детаљима са новим отплатним плановима и са износима које ће у будућности плаћати", каже Александар Штулић из Привредне банке Београд.

Ако се, ипак, утврди да сте неоправдано годинама плаћали већи део марже и да сте стекли право да вам се обори камата на остатак дуга, нови закон не предвиђа враћање новца.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се