Читај ми!

Суша кочи гориво

На Дунаву је због ниског нивоа паралисано око 300 баржи са нафтом. Нафташи наговештавају проблеме у снабдевању и најављују поскупљење горива. Иако је транспорт Дунавом отежан, у Влади оцењују да гориво не мора да поскупи.

Дунав је главни и најјефтинији пут дотока нафте и нафтних деривата. Због ниског водостаја, барже у гоњем сливу стоје, а у доњем пловидба је спора и стиже, кажу, тек трећина потребних колична нафте. Петрохемијске компаније већ се жале на губитке, јер 60 одсто сировине стиже баржама Дунавом.

"Ми све предузимамо да не дође до заустављања 'Петрохемије'. Радимо сада испод минимума и тренутно нам се око 18 хиљада тона примарног бензина, основне сировине, налази на Дунаву", каже Саша Павлов, директор "Петрохемије" Панчево.

И домаћи и страни нафташи снабдевају се код НИС-а. Међутим, кажу да то није довољно и да се несташице назиру.

Шеф безнзинске пумпе Жељко Николић каже да је у последњих месец дана доста отежана набавка горива.

Борисав Татић из Удружења бензинских станица Србије наводи да је најпроблематичнији евродизел.

"Колико имамо информација то постројење се реконструише у Рафинерији 'Панчево' и можемо у наредном периоду очекивати благу несташицу или благи поремећај у снабдевању евродизелом", каже Татић.

У НИС-у одговарају да ремонт завршавају до понедељка и да на залихама има довољно сирове нафте и дизела Д2. Разматрају и допремање евродизела железничким и ауто-цистернама. Нафташи кажу да је тај транспорт три пута скупљи, да долар јача, а потражња горива у региону је све већа.

Татић каже да можемо очекивати у наредном периоду значајније повећање цена деривата нафте. Грађани кажу да је цена и овако висока.

Иако је отежан транспорт Дунавом, у Влади оцењују да гориво не мора да поскупи.

"Сви увозници, све компаније које послују на нашем тржишту имају сасвим задовољавајуће марже. Постоје други видови транспорта осим речног", каже Милан Будимир из Министарства енергетике.

Возачима је већ прескупо, а у општој беспарици не размишљају о залихама.

Земље Европске уније имају обавезне тромесечне резерве нафте. Србија је то предвидела, али то мора да регулише новим Законом о робним резервама. У складу са Законом о енергетици, сада имамо такозване петнаестодневне оперативне резерве. Ту су и комерцијалне резерве нафтних компанија, али колике су, то се не зна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се