Читај ми!

Десет "критичних" дана за ЕУ

Кључне мере за опстанак еврозоне биће донете у наредних десет дана. Повећава се Фонд за помоћ, банке чувају ликвидност јефтинијим доларом. Идуће седмице самит ЕУ о јачој интеграцији монетарне уније.

Из Брисела упозоравају да је пред Европом десет критичних дана за опстанак еврозоне. Једно од решења била би јача интеграција монетарне уније, о чему ће европски лидери разговарати на самиту следеће седмице.

У међувремену, биће повећан Фонд за финансијску стабилност, а водеће централне банке света омогућиле су банкама да јефтиније набављају доларе, да би биле ликвидне.

Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен поручује да лидери еврозоне морају да предузму ризик и покрену значајнију међудржавну интеграцију на самиту следеће недеље, или да буду сведоци распада монетарног блока. На јединство позива и Међународни монетарни фонд.

"Драго нам је што видимо да су бројне земље еврозоне спремне да се ухвате у коштац са суштином кризе, и предузму мере за повратак поверења. Те мере треба, под један, применити, а под два, осигурати да покрију све потребне елементе. Тада ће Међународни монетарни фонд прискочити у помоћ свакој земљи која то затражи", каже Кристин Лагард, директорка ММФ-а.

Хитне одлуке европских лидера тражи и немачка канцеларка Ангела Меркел, уз поруку да је потребна политичка храброст да се направе измене Лисабонског уговора.

"Измене су потребне да би се повратило поверење тржишта и осигурало поштовање пакта о стабилности. До сада је било више од 60 грубих прекршаја, земље су се све више задуживале. Немачка ће стати иза заједничке одлуке", каже Ангела Меркел, канцеларка Немачке.

Међутим, бивши белгијски премијер Ги Верхофштат у парламентарној дебати оптужује управо Меркелову и француског председника Николу Саркозија да угрожавају опстанак ЕУ, како би заштитили уске државне интересе.

Саркози одбија да прихвати фискалну унију која би подразумевала трансфер суверенитета на заједнички орган, док Меркелова једне недеље позива на ближу политичку Унију, а следеће блокира предлоге који воде том циљу, каже Верхофштат.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се