Читај ми!

Грејање на дрва најјефтиније

Иако је већина топлана већ поскупела грејање, у неким градовима нове цене се тек очекују. Поред струје, многа домаћинства принуђена су да се врате грејање на чврст огрев. Најтраженија су дрва, јер се цене нису много мењале од прошле године.

Већина топлана поскупела је грејање у октобру или новембру. Од данас поскупљује и у Нишу, Зрењанину, Новом Саду, а најављују и у Чачку.

Грејање на гас и лож уље је већ прескупо. Поред струје, многа домаћинства враћају се поново грејању на чврст огрев. Снабдевачи кажу да су најтраженија дрва, јер се цене нису много мењале од прошле године.

У односу на прошлу годину, стоваришта огрева добро су снабдевена. Дрва, затим домаћег, али и увозног угља има у довољним количинама. Међутим, због беспарице, снабдевачи се жале на мањи промет.

Томислав Пауновић са стоваришта "Копаоник огрев Београд" рекао је да је продаја у количини смањена за око 15 до 20 одсто у односу на исти период прошле године, а по броју купаца је отприлике иста.

"Углавном, већа је потражња дрва у односу на прошлу годину вероватно зато што су цене остале скоро исте", навео је Пауновић.

Велинка Кртинић из стоваришта "Огрев Зрењанин" каже да, с обзиром на поскупљења гаса и плина, грађани су још прошле године, а ове поготову прешли на алтернативна горива, највише на угаљ и дрва.

Огревно дрво се боље продаје, јер је јефтиније од угља, а и цене се нису много мењале од прошле године. У Београду и већим градовима кубик кошта око пет хиљада. У мањим местима цене су нешто ниже, а у југоисточној Србији се може наћи упола јефтније ако купац сам сече и има сопствени превоз. У Јагодини је потражња током новембра удвостручена.

И грађани потврђују да им се грејање на дрва много више исплати. Они наводе да их дрва за једну грејну сезону коштају исто као грејање на гас за један месец.

Како би привукли купце и повећали промет, снабдевачи нуде огрев на рате. Од Нове године поново ће почети и продаја преко синдиката. Грађани угаљ и дрва тако могу отплаћивати на 12 рата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се