Читај ми!

Нема разлога за панику

Због неизвесности око опстанка евра, грађани су у недоумици да ли да мењају евро у другу валуту. Стручњаци кажу да разлога за панику нема, да је штедња осигурана, и да у случају најгорег сценарија, грађани неће изгубити свој новац.

Услед лоших вести из еврозоне, где се не назире решење за опстанак евра, многи грађани последњих дана уштеђевину у еврима замењују за швајцарске франке или доларе.

"Понекад у мењачницама се деси да нема тих валута, јер је већа потражња него понуда. Ми све што откупимо понудимо грађанима. Међутим, у тренутку када немамо тражимо помоћ од пословних банака", рекао је Борислав Брујић из Удружења мењача Србије.

И у банкама бележе већи интерес штедиша, али већег повлачења евра са рачуна нема.

"Савет нашим грађанима је да нема разлога за бригу. Непотребно је све што се догађа у последње време, конверзија евра у друге валуте, нема потребе за паником, грађани се само излажу додатном трошку", рекао је секретар Удружења банака Верољуб Дугалић.

Стручњаци разумеју бригу грађана, али упозоравају да су их паничне реакције пре три године скупо коштале, те да има много спекулација које им нису у интересу.

"Мислим да је пуно духова узбуркано, нема разлога за панику, решење ће бити нађено, али морају да се извуку поуке. Када бих имао штедњу, држао бих је у валути у којој примам плату, а то је долар", каже Душан Вујовић, саветник америчке Агенције за међународни развој.

И гувернер је за РТС недавно изјавио да у случају слома евра не би настао озбиљнији проблем, јер је штедња вишеструко осигурана и да би при том европска валута могла да се замени другом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се