Трансплантација као спас

У Институту за урологију и нефрологију КЦС-а пре 35 година први пут је пресађен бубрег. Ипак, листа чекања и даље је дуга, а за 881 особу једина нада је кадаверична трансплантација.

Прошло је 35 година од када је у Институту за урологију и нефрологију Клиничког центра Србије први пут пресађен бубрег.

Од тада је урађено више од хиљаду и по трансплантација и, захваљујући тој методи лечења, спасени су животи великог броја бубрежних болесника. На листи чекања и даље је 881 особа, за које је једина нада кадаверична трансплантација.

Захваљујући сагласности породице пацијента коме лекари нису могли да помогну, и чији се живот угасио прошлог понедељка, продужена су три живота. У Новом Саду пресађена је јетра, а трансплантације бубрега урађене су у Институту за урологију и нефрологију Клиничког центра Србије.

"Постоперативни ток код оба пацијента је уредан, без компликација, функција графта је добра, тако да пацијенти нису више на хемодијализи, тако да се за неких десетак дана очекује да их и пуштамо кући", каже др Чедомир Топузовић из Центра за трансплантацију Клиничког центра Србије.

Да би пацијент добио бубрег, поред имунолошке подударности, мора да се провери његово комплетно здравствено стање, како би се спречило да нека друга болест угрози рад пресађеног органа.

"Мене су звали пет пута и ово је шести. Нисам губио наду и хвала и доктору и донатору, свом особљу који нас гледају како треба и то је тако", каже Станимир Плавшић, стар 48 година, из Драгодола код Ваљева.

"Док се нисам разболео, нисам ни размишљао о томе, када сам се разболео, схватио сам да је донација органа позитивна ствар, ја више нисам у тој могућности, али свакоме бих препоручио, не губи ништа, а другоме може да помогне", каже Милоје Милошевић, стар 50 година из Чачка

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво