Све више донора

У протекле две године, захваљујући вишој свести грађана, урађено највише трансплантација до сада. Добра вест пред долазак челних људи из Еуротранспланта, која ће поједноставити потписивање прелиминарног уговора о чланству у тој организацији.

У уторак у Београд долазе челни људи Еуротранспланта.

Министар здравља пренеће им добре вести - да је урађено више кадаверичних трансплантација него икада, и да смо у последње две године успели да подигнемо свест грађана о значају завештања органа.

Сазнаћемо шта је још неопходно да бисмо потписали прелиминарни уговор о чланству у тој организацији, чиме се повећава могућност да они којима је неопходна хитна трансплантација, до органа дођу на време.

Последњу недељу октобра, месеца који је у Европи и свету посвећен значају завештања и даривања органа, за промоцију трансплантације искористили су и наши лекари, и представници удружења пацијената.

Предавања и акције потписивања картица одржани су у Новом Саду, Београду, Лозници.

"Јуче је заиста било пријатно видети да су породице, комплетно долазиле да потпишу сагласност, да су вољни да учествују у давалаштву органа. Клима се значајно променила", каже др Радмила Благојевић-Лазић.

"Људи имају информације да је давалаштво један високо морални чин, да је трансплантација један вид лечења који значајно помаже болесницима, и значајно утиче на квалитет живота", наглашава Благојевић-Лазић.

Шта је то мождана смрт, ко може да донира органе, како изгледа трансплантација и који органи могу да се пресаде, како религије тумаче даривање органа, само су нека од питања која постављају грађани.

"Ми смо ту да објаснимо све оно што ми можемо, за сва стручна питања, упућујемо на лекаре из Војномедицинске болнице, и просто бројимо успех по томе колико смо објаснили људима, а успут има и оних који знају, који су обавештени, и који су једноставно чим су нас угледали рекли су то сам желео, добра је прилика", каже Маријана Теодоровић из Удружења "Све за осмех".

У анкетама све више људи донирање органа сматра добрим делом и позива остале суграђане да се одлуче на такав чин, који је сасвим уобичајен у свету.

У Дому војске, на штандовима Војномедицинске академије и Министарства здравља, кажу да је за три дана трајања Фестивала здравља картицу потписало више од 300 грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво