Донирање органа - нада за нови живот

Живот је неповратно изгубљен чим мозак престане да функционише, најчешће после тешких траума или јаких можданих удара. Захваљујући трансплантацији органа, други животи могу бити спасени.

Већина људи крај живота повезује са престанком рада срца, међутим живот је неповратно изгубљен чим мозак престане да функционише, најчешће после тешких траума или јаких можданих удара.

Захваљујући трансплантацији органа, други животи тада могу бити спасени.

Ипак, дешава се да породица не жели да да сагласност за трансплантацију јер мисли да је мождана смрт кома, из које пацијент може да се пробуди.

Да би утврдили мождану смрт, лекари раде низ клиничких и неуролошких прегледа за сваки центар у мозгу. Ради се и тзв. апнеа тест за проверу дисања.

Уколико су сви тестови негативни, у већини европских земаља, и у Америци, проглашава се да је пацијент мождано мртав. Међутим, у Србији је законом предвиђено да се уради још најмање једна допунска метода.

"Уобичајено је да се ради електроенцеферографија, метода којом се мери електрична активност мозга, друга метода, изузетно поуздана транскардијални доплер, мерење одсуства циркулације у мозгу, то је заправо и основни феномен који узрокује мождану смрт", рекла је докторка Дејана Јовановић са Ургентне неурологије КЦС.

Према њеним речима, овај феномен и евентулано евоцирани потенцијали можданог стабла, методе која мери функцију оних делова мозга у можданом стаблу у коме се налазе животни центри.

И тек после три прегледа, са минималним размаком од шест сати између првог и трећег, проглашава се да је сваки центар у мозгу изгубио функцију.

У утврђивање мождане смрти укључена су најмање три лекара, неурохирург, неуролог и анестезиолог, али и друго медицинско особље.

Од почетка године, Клинички центар у Нишу и Војномедицинска академија имали су по једног донора, Центар у Новом Саду три, док је у Клиничком центру Србије сагласност за трансплантацију дала 21 породица.

"Током ове календарске године поправили смо проценат добијања сагланости. Ниво за целу Србију је око 50 процената. Становништво Војводине је боље информисано, а има и региона Србије из којих скоро никада нисмо добили сагласност, као што је источна Србија. То је табу тема", рекла је координатор за трансплантацију КЦС докторка Мирјана Лаушевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво