Нови живот после трансплантације

У болницу у Сремској Митровици на дијализу долази 150 пацијената, а трансплантацију бубрега чека 20 пацијената. У болници кажу да желе да буду "донор болница", јер када медицина више не може да помогне, штета је да се органи пацијента не искорсте за лечење других људи.

На дијализу у болницу у Сремској Митровици долази 150 пацијената. Милан Арамбашић имао је среће да не дели исту судбину пошто му је рођени брат, пре скоро две године даровао бубрег. Убрзо после извршене трансплантације, донор протојереј Гвозден обавио је службу у Храму где се налази и део моштију Свете Петке.

"Показало се тада да то није воља ни моја ни братова већ воља Божија, да ја будем тај који ће му подарити орган, дати му бубрег. Бог ми је понудио ту Божију заповест коју је дао свима, љуби ближњега свога, као самога себе. Ја сам се потрудити да помогнем брату, и успела је ова трансплантација и брат и смо добро", рекао је протојереј Гвозден Арамбашић.

Трансплантацију бубрега чека 20 пацијената којима нико од сродника не може да дарује орган. У болници кажу да желе да се укључе у програм трансплантације и буду тзв. донор болница, јер када медицина више не може да помогне, штета је да се органи пацијента не искорсте за лечење других људи.

Имају опремљено одељење интензивне неге и неопходне апарате за утврђивање мождане смрти.

Заменик директора Опште болнице у Сремској Митровици Мирослав Кендришић каже да очекује да ће набавити нову опрему и додао је да су им неопходни респиратори, односно вештачка плућа, да би пацијенти могли да стигну из болнице на терцијарни ниво, где се ради трансплантација.

Планирају да организују и предавања, на којима ће учествовати и лекари и представници цркве, како би грађанима објаснили да је трансплантација начин лечења, а орган лек.

Координатор за трансплантацију Новка Илић рекла је да било коме може да затреба орган и додала је да је готово сваки човек спреман да прими орган, али ако треба да размишља да он једног дана може да буде у стању мождане смрти и да орган да, то није лако.

Према њеним речима, још је теже да људи размишљају о смрти својих најближих.

У Ровињу су одржане спорстке игре оних који данас живе захваљујући дарованом срцу, плућима, јетри. Хрватска је већ пет година чланица Еуротранспланта, а број давалаца органа је утростручен. Имају 18 донора на милион становника, што је изнад европског просека. Србија је од тог броја још далеко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво