Читај ми!

Признања за најбоље медицинске сестре

Посао медицинских сестара је тежак и одговоран. Њихова улога није само да помогну оболелима и да буду спрега између лекара и пацијената, неретко, оне су својим пацијентима и једини члан породице, пријатељ у невољи. У сусрет њиховом дану, који се обележава 12. маја, оне најбоље у свом послу добиле су признања.

Драгана Павковић, медицинска сестра на Клиници за очне болести Клиничког центра Србије, каже да је њен мотив при бирању професије био да помаже болеснима.

“То је једини разлог због ког сам одабрала ову професију, и после 36 година рада, ја још волим свој посао", рекла је Драгана.

Каже да би и поред много тешких тренутака, поново изабрала исту професију.

“Свака болест има своју тежину, али не видети око себе, бити толико немоћан да не можете да одете до тоалета, да сами о себи бринете, то је јако потресно, посебно код људи који су здрави, у тренутку изгубе вид, ви нисте само сестра, ви сте и психолог“, прича Драгана.

Медицинска сестра са Клинике за психијатрију УКЦС Татјана Јоксимовић рекла је да им снагу даје када виде насмејане пацијенте, након свега кроз шта су прошли.

“Ми смо њима друга кућа, и мајка и отац, и сестра и брат, све смо им у једном тренутку, то је болест која се, нажалост, враћа, где су они стално са нама, ми са њима, радујемо се смејемо, плачемо, пролазимо и најтеже и најлепше тренутке, али то нам даје снагу, када видимо њих насјмејане, после свега што су прошли“, навела је татјана.

И Татјана и Драгана, али и многе друге - вредне, посвећене, хумане сестре добитнице су захвалница додељених у сусрет Дану сестринства.

Бити медицинска сестра 24 сата 365 дана годишње, на сваком месту и у свакој прилици, не може свако. Бити одговоран за добробит, безбедност и опоравак болесника одлика је истинске хуманости, речено је на свечаности у Универзитетском клиничком центру Србије.

“Јачањем сестринства унапредиће се доступност приступ, и квалитет здравствених услуга, односно ефикасност целокупног здравственог система Србије. Осим овог апела упућеног надлежним институцијама, морам да нагласим да наша будућност зависи и од нас самих, од сваке медицинске сестре, морамо бити не само на првој линији неге и на првој линији промена“, указала је председница Удружења медицинских сестара и техничара УКЦС Марија Галић.

Порука представника Министарства здравља

Др Мирсад Ђерлек, представник Министарства здравља, рекао је да је добио задатак да се крене у решевање дугогодишњег проблема – да се струковне и академске сестре препознају у нашем здравственом систему.

“Ми смо кренули пре неколико месеци, неће бити лак задатак али успећемо, то је континуирано унапређење здравственог система РС“, рекао је Ђерлек.

Светска истраживања показују да око 80 одсто свих процедура и интервенција у здравству ураде медицинске сестре.

Оне су десна рука и лекарима и пацијентима, иако се на њих увек прво љутимо и ми и лекари.

По европским стандардима на 100.000 становника требало би да буде 1.400 медицинских сестара. У Србији их је дупло мање.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара