Читај ми!

Пашалић: Морамо реаговати на сваку назнаку насиља

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је, поводом убиства још једне жене у породичном насиљу у Новом Саду, да као друштво и као појединци морамо имати нулту толеранцију на сваки вид насиља, посебно породичног, и да морамо реаговати чак и на саме назнаке насиља.

Зоран Пашалић је навео да је за мање од четири месеца ове године убијено је седам жена.

"Има ли краја овом трагичном низу? За мање од четири месеца ове године убијено је седам жена, што значи да на 15 дана имамо убиство. Морамо да схватимо, и као друштво и као појединци, да насиље и убиство жене није, не може и не сме да буде решење породичних проблема“, нагласио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом овог трагичног догађаја.

Пашалић је подсетио да је прошле године у породичном или партнерском насиљу убијено 28 жена, да су окружење и комшије тих жена углавном имали сазнања о нарушеним односима у тим породицама али да нису указали или пријавили надлежним органима.

"Насиље, више пута сам наглашавао, није само ствар појединца коме се директно дешава већ и свих који су у њиховом окружењу, локалне заједнице али и целог друштва. Законске оквире за реаговање имамо али је потребно да надлежни органи имају и информацију да се насиље некоме догађа", рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је, на основу информација из медија да је у Новом Саду муж после породичне свађе убио супругу, а затим покушао самоубиство, по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарства унутрашњих послова.

Заштитник грађана од Покрајинског секретаријата тражи да у року од 15 дана изврши надзор над стручним радом Центра за социјални рад Града Новог Сада у овом случају, посебно у вези са евентуалним ранијим пријавама за партнерско насиље и мерама које су предузете у циљу заштите жртве.

Од Министарства унутрашњих послова Заштитник грађана тражи да му у истом року достави извештај о поступању надлежне полицијске управе у конкретном случају, посебно о активностима полицијских службеника у овом случају и оствареној сарадњи са ЦСР, тужилаштвом и другим органима по евентуалним ранијим пријавама партнерског насиља, као и да ли је такво поступање полиције било у складу са обавезама прописаним Законом о спречавању насиља у породици.

 

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво