Читај ми!

Министарство просвете: Недеља сећања и заједништва у школама од 7. до 10. маја

Раднa групa за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, која је формирана Одлуком Владе Републике Србије, предложила је на четвртој седници да све школе у Србији организују Недељу сећања и заједништва у периоду од 7. до 10. маја 2024. године, саопштило је Министарство просвете.

Министарство просвете позвало је све основне и средње школе у Србији да организују Недељу сећања и заједништва чији је циљ одавање поштовања жртвама, подршка њиховим породицама, пријатељима и широј заједници.

"Позивамо основне и средње школе да, годину дана од свирепих злочина у Огледној основној школи 'Владислав Рибникар' у Београду, у Дубони и Малом Орашју, а седам месеци од страшног злочина у Нишкој бањи, у Недељи сећања и заједништва, активно изразе поштовање према трагично прекинутим животима", наведено је у допису Министарства просвете директорима свих основних и средњих школа.

Предвиђено је, како се наводи у саопштењу, да школе током тог периода реализују различите активности које су усмерене на неговање културе сећања, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције, поштовања и дијалога.

Како се наводи у допису, у Недељи сећања и заједништва у школама се могу афирмисати већ постојеће активности или организовати нове у којима ученици могу да изразе своја размишљања и емоције о темама сећања и заједништва кроз слике, песме, есеје и драмске представе.

Предложене хуманитарне и волонтерске активности

Предлаже се организација хуманитарних и волонтерских активности. Сакупљена средства у оквиру хуманитарних активности могу се наменити најугроженијим особама у локалној средини или домаћинствима и установама у којима живе старији суграђани.

Школа може да организује и еколошке акције, попут озелењавања површина, ђачке баште, заједничко сређивање школског дворишта, паркова и других зелених површина и друго.

Жеља је да све ове активности буду део трајне меморијализације, оплемењивања нашег друштва као и будућих меморијалних центара.

Недеља сећања и заједништва ће од наредне школске године бити део школског календара.

На састанку је, како се наводи, било речи и о радовима везаним за постављање уметничке инсталације, у Улици краља Милутина 10, код ОШ "Владислав Рибникар", који ће бити завршени до дана комеморације.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво