Филипу је потребна наша помоћ за први самостални корак

Шестогодишњи Филип Бајић из Перлеза болује од церебралне парализе, а прву операцију имао је са 13 дана. Већи део живота провео је у болницама и на рехабилитацијама, а након неколико година упорне борбе, потребно му је још мало да би проходао. Његова терапија кошта близу три и по милиона динара и потребна му је помоћ свих нас.

Зна да пише и чита, да броји и рачуна, што је резултат дугогодишњих терапија и упорности, али треба му још снаге да се ослободи ходалице, па ће моћи баш све као и његов брат близанац Петар.

Филип и Петар Бајић као и сви дечаци воле аутомобиле. Док не седне у свој први аутомобил, Филипа чека дуг и неизвестан пут. Рођен је превремено, са оценом девет, јер је имао само килограм и 200 грама.

"Међутим, негде у седмом - осмом дану смо покупили болничку бактерију и тада је кренула сепса, менингитис, упала црева, па смо у тринаестом дану имали операцију црева. Био је на апаратима, на вештачкој вентилацији, на интезивној нези, онда је добио неонаталне конвулзије, па смо то полако победили, међутим, два и по месеца је морао да лежи на неонатологији,“ каже Филипова мама Весна Бајић.

Уследиле су нове операције и чека га још једна, а од када зна за себе, Филип је три пута седмично на рехабилитацији.

"Ноге су му у спазму. Мишићи су му у спазму и јако му је карлица слаба. Планирамо ту неурорехабилитацију, то је терапија на локомату, где су нам рекли да ће сто посто бити неког резултата, да ће бити побољшања, међутим да ће сигурно требати још неки циклус, како би добили резултат да се он ослободи ходалице и да хода лепо, самостално,“ каже Весна Бајић.

Један тромесечни циклус роботски асистиране терапије кошта милион и две стотине хиљада динара, а Филипа чека неколико. У борби му можемо помоћи сви, слањем СМС поруке са текстом 264 на број телефона 3800, или уплатом на рачуне који су доступни на интернету.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво