Читај ми!

Омражени понедељак - да ли је крив Гарфилд или човек жељан слободног времена

Шта се прво десило – недеља вече када кукамо на понедељак или понедељак јутро када нам се не устаје из кревета јер почиње нова седмица? А можда је за све крив "Гарфилд".

Понедељак, први дан недеље, везује се најчешће за почетак радних задатака и питање "ко ће дочекати викенд?!" Због тога може бити депресиван и унапред осуђен на "хејт".

Иако само један од седам дана у недељи, понедељак се провлачи у песмама, филмовима и најчешће је повезан са сетом. Стручњаци кажу да је разлог у подсвести. Мада, постоје мишљења да је за све крив капитализам... 

"Мрзим понедељке“ – Гарфилде, Гарфилде

Наиме, за отпор према понедељку поједини критичари окривљују "Гарфилда". Очигледно је, зар не – мачка који воли лазање и мрзи понедељак сви су обожавали.

"Гарфилд нема посао, Гарфилд не иде у школу и сваки дан је исти. Ипак, понедељак је само подсетник на његов исти стари живот", рекао је творац "Гарфилда" Џим Дејвис.

Да зло буде веће, каже, Гарфилду се баш понедељком дешавају лоше ствари.

Обожаватељи риђег мачка имају другу теорију: Људи у Гарфилду препознају себе кад су лењи – нити воле да ради, нити да се буде рано за посао. Када би се та теорија разматрала у контексту капитализма – имало би смисла рећи да нам је "омражени понедељак" сервиран – јер већа је срећа два дана шетати и шопинговати, него пет дана радити.

Ту је и осећај кривице који нова недеља са собом носи – јер још нисмо са списка скинули обавезе из претходне недеље.

"Живимо у времену у којем смо присиљени да се осећамо кривим зато што нисмо вежбали, што смо спавали и што смо се преједали, али Гарфилд се слаже са тим. Њему се све то свиђа и не извињава се због тога", објашњава Дејвис за Хаф Пост. 

Плави понедељак

И овог понедељка некоме се сигурно није устајало из кревета. Срећом па није "тужни". Јесте трећи у месецу, али у априлу, не јануару – када је "тужни" понедељак, најдепресивнији дан у години.

Концепт најдепресивнијег, или тужног понедељка у години, настао је 2005. године као део маркетиншке кампање британске туристичке агенције Скај Травел, пише специјализовани сајт за проверу информација Снупс.

Аутор формуле помоћу које је утврђено да је управо трећи понедељак у јануару тај дан, био је Клиф Арнал, у то време предавач у Центру за доживотно образовање при Универзитету у Кардифу.

Када су се у јавности појавиле сумње у научну поузданост ових тврдњи, Универзитет у Кардифу је издао саопштење у коме се дистанцира од Аранла, наглашавајући да је он био само привремени, хонорарни предавач.

"Научници нису заиста идентификовали одређени датум у јануару као статистички најдепресивнији дан у години", јасно наводи фектчекерски сајт.

После недеље... и тако у круг

И док нам једни нуде утеху како да га лакше пребродимо, други разбијају митове – реч је о обичној измишљотини. Ипак, није бесмислица да многима понедељак тешко пада. Најтеже у недељу увече.

"Етимологија речи првог дана седмице је – онај који иде после недеље", објашњава нам наша лекторка Данијела, описавши га као згодан термин за дан када се из опуштене атмосфере људи враћају радним обавезама.

Зато вероватно и постоји она стара, добра флоскула: "Од понедељка ћу"... Изговор, сујеверје, или вапај за још мало одушка - лични је избор.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво