Читај ми!

Срце што даје, за два срца вреди - стигла помоћ за штићенице дома при Манастиру Света Петка

Православни манастир Свете Петке у Извору поред Параћина јединствен је по томе што се у манастиру налази и Дом за децу са сметњама у развоју. О штићеницама брину монахиње, а стигла им је помоћ Кола српских сестара из земље и региона.

Ушушкан поред реке Грзе, на петнаестак километара јужно од Параћина подно манастира Свете Петке је објекат у коме је дом пронашло 80 штићеница. Различитих су година, али све са лаким и тешким недостацима, па о њима брину монахиње манастира. Да им помогну одлучиле су хумане жене окупљене у Колу српских сестара.

“Овим Сабором показујемо да смо једно, не питајући одакле смо, да смо Српкиње, из Црне Горе, са мора и са Дунава, да смо заједнички у једном Колу и да смо дошле с најлепшим и најплеменитијим намерама“, рекла је Сенка Дурутовић, председница Кола српских сестара из Никшића.

Живка Христовска из Кола српских сестара из Куманова каже да се Коло води крилатицом "срце што даје - за два срца вреди“.

Снага и доброта, када се удруже, много могу, кажу жене које је спојила хумана мисија. Кола српских сестара раде у својим градовима, али за заједничке акције радо се одазивају свуда у региону.

“Ми смо увек ту да се придружимо нашим сестрама из Србије, из Црне Горе, из Северне Македоније и других крајева где живи српски народ. У свим тим заједничким акцијама трудимо се да прикупимо помоћ колико можемо“, наводи Љиљана Мишић из Кола српских сестара из Добоја.

За сестринство манастира које брине о штићеницама прикупљено је 10.000 евра у новцу и још толико у средствима за хигијену, пеленама и храни.

Хумана мисија монахиња и њихова љубав према штићеницама део је суштине православне вере, али и човекољубља које надахњује чланице Кола.

“Ви кад видите те сестре доле, ви видите у њима благост, видите лепоту, дивоту, као да су то њихова деца. Е, то је оно богатство које ћу ја понети из овог дома“, истиче Мира Станковић Ћирковић, председница Сабора Кола српских сестара.

Следећа мисија доброте Сабора Кола српских сестара планирана је половином јуна за Грачаницу, а на јесен и поклоничко путовање у Јасеновац.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво