Читај ми!

Позив Пећанцима за обнову српског гробља у Пећи

Црквена општина Пећ је, уз благослов епископа рашко-призренског Теодосија, покренула иницијативу за обнову и сређивање градског гробља и капеле у том граду и позвала Пећанце да се укључе у акцију.

Одборник Црквене општине Драган Божовић рекао је за Танјуг да је 1999. године у Пећи живело око 20.000 Срба, док их сада има свега осам.

"Сад нас има око осам, отац Драган, свештеник са својом породицом и пар нас. Овде на гробљу, као што сте видели има доста оштећених споменика, од којих је већина оштећена 1999. године", рекао је Божовић који је рођени Пећанац.

Он је навео да је око 30 до 40 одсто споменика и гробница оштећено 1999. године, док је десет одсто претрпело оштећења после.

"Налазимо се испред капеле којој смо прошле године обележили 100 година постојања. Као што видите на табли, то је задужбина породице Барзут и треба да је обновимо. Иначе, по акту локалне самоуправе града Пећи, бригу у гробљима преузимају верске заједнице. Наша Српска православна црква је тако, по благослову нашег епископа Теодосија, кренула са обновом и  одржавањем овог нашег гробља", рекао је Божовић.

Каже да Црквена општина Пећ рачуна и на помоћ верника у обнови гробља и капеле. Божовић је додао да на гробљу има доста старих борова чије гране треба скратити, јер могу да падну и оштете споменике. Планирано је и сређивања улаза на гробље.

На гробљу се може видети велики број старих, оштећених или срушених, споменика са именима и презименима исписаним ћирилицом. У једном крају, у низу су и споменици учесника Првог светског рата.

Стара капела на гробљу је, такође, у доста лошем стању јер су оштећени спољни зидови, као и кров који је урушен и зјапи отворен, па у њу могу да улазе животиње. На улазу је поред крста исписано "учк". У капели је шут, а у олтарском простору из једне гомиле чак расте трава.

Недалеко од градског гробља у Пећи, на узвишци, у насељу Бело Поље налази се црква посвећена Ваведењу пресвете Богородице и у њеном дворишту веома стари крстови - споменици од којих су, кажу Пећанци, неки старији и од Боја на Косову.

Српско градско гробље у Пећи се налази одмах поред главног пута Пећ - Дечани и око самог гробља су направљене или се граде стамбени и пословни објекти.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво