Читај ми!

Годишњица убиства Славка Ћурувије - четврт века после без наде у правду

На данашњи дан 1999. године убијен је Славко Ћурувија, новинар и власник "Дневног телеграфа" и "Европљанина". Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио четворицу некадашњих радника Државне безбедности од оптужби за учешће у убиству.

На Ускрс током бомбардовања у Славка Ћурувију непознати учинилац с леђа је испалио 17 метака у хаустору зграде у којој је живео у центру Београда. Са тог места, четврт века касније колеге питају - како је могуће да за то убиство нико није крив.

"Двадесет пет година је мрака, а тај мрак је пресудом коначно прекрио правду. Правда је мртва, али истина живи и то значи да ће ова заједница, каква год да је, дисати за вратом онима који су донели онакву пресуду," поручује председник УНС-а Живојин Ракочевић.

За Ћурувијино убиство девет година се судило четворици некадашњих припадника службе Државне безбедности. Првостепени суд је два пута донео исту пресуду - укупно 100 година затвора. Тачку на случај у фебруару је ставио Апелациони суд. Радомир Марковић, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић правоснажно су ослобођени због недостатка доказа.

"Ово је прва годишњица коју дочекујемо без наде да ће организатори и извршиоци злочина бити кажњени. Од данас 11. април можемо обележавати и као сећање на то како је држава Србија саму себе укинула", пише у саопштењу Фондације.

"Мислим да данас у Србији нема неког ко не зна ко је извршио убиство Славка Ћурувије, ко не зна ко је организовао убиство, и како изгледа политичка позадина убиства Славка Ћурувије. То све постоји као колективно знање", верује председник Комисије за испитивање убистава новинара Веран Матић.

Поручује и да ће Комисија на чијем је челу наставити да ради на расветљавању убиства још два новинара - Даде Вујасиновић и Милана Пантића.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије