Добили трајне дозволе али и ограничења - колика је максимална дозвољена брзина тротинета

Агенција за безбедност саобраћаја саопштила је да је лако електрично возило односно тротинет - моторно возило са најмање два точка, механичким управљачем, без места за седење, чија трајна номинална снага мотора није већа од 0,6 кW и чија највећа конструктивна брзина не прелази 25 километара на сат и чија маса празног возила не прелази 35 килограма.

На основу измена Закона о безбедности саобраћаја, 1. марта је усвојен и Правилник о начину издавања, вођења евиденција, изгледу и начину постављања налепнице за лака електрична возила. 

Према Правилнику који је ступио на снагу 5. априла, после 15. јуна 2024. године, у саобраћају на путу могу учествовати само лака електрична возила на којима је постављена налепница, саопштила је Агенција за безбедност саобраћаја. 

Процедура за регистровање лаког електричног возила подразумева да власник лаког електричног возила попуњава и подноси захтев за издавање налепнице на прописаним обрасцима и предајним местима са листе која је објављена на званичном сајту Агенције за безбедност саобраћаја. 

Уз поменути захтев, неопходно је приложити и техничку документацијау која се добија приликом куповине тротинета, како би се утврдили марка возила, трајна номинална снага електромотора, највећа конструктивна брзина и маса празног возила.

Потребна је и фотокопија личне карте или очитана лична карта односно доказ о упису у регистар правних лица за правна лица. 

Потребна је и попуњена и потписана изјава на прописаном обрасцу која се преузима на предајним местима, као и доказ о уплаћеној накнади на име издавања налепнице. 

Агенција подсећа да су налепнице за тротинете трајне и да не захтевају годишње обнављање, а нова се може идати на захтев власника тротинета, у случају оштећења или уништења.

Додаје се да издавање и постављање налепнице не би требало да траје дуже од 30 минута, а неопходно је и да власник довезе тротинет на лице места.

Све додатне информације о начину подношења захтева, потребној документацији и детаљнијој информацији о предајним местима, можете добити кроз контакт форму путем имејла trotineti@amss-cmv.co.rs, као и путем кол центра АМСС на број 1987. 

После 15. јуна 2024. године, у саобраћају на путу могу учествовати само лака електрична возила на којима је постављена налепница у складу са одредбама овог правилника, подсећа се у саопштењу Агенције за безбедност саобраћаја.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво