Читај ми!

Тенис, пливање, ноћење – цене приватних вртића иду и до 700 евра месечно

Почело је пријављивање за упис у београдске вртиће и трајаће до 17. маја. Када су пре десетак година и приватни вртићи ушли у систем, чинило се то као исплатив и сигуран бизнис, а за Град прихватљиво решење. Шта показује искуство сада, када у приватне вртиће иде више од 20.000 деце? Зашто неки приватни вртићи коштају 33.000 динара, а неки и 700 евра месечно?

До пре десетак година било је свега неколико приватних вртића – углавном за децу дипломата и странаца са привременим боравком. Када је град почео да даје субвнеције 2015. почело је и масовно отварање нових вртића. Данас их у Београду има око 400.

Рада Цветиновић из Удружења приватних вртића рекла је да је већини родитеља најважније да је запослен стручан кадар, а затим и додатне активности.

"То је пре свега енглески језик, затим физичке активности и спортске активности - теквондо, тенис да је урачунат, неки вртићи одвозе децу и на пливање, спортске радионице које се свакодневно обављају са децом", наводи Цветиновићева.

Град вртићима уплаћује 33.000 динара сваког месеца и износ се не умањује за дане када дете не долази.

"Тај позив је стално отворен, ми данас имамо око 60 одсто малишана који иду у приватне вртиће, који јесу ушли у тај нови систем који подразумева да се сада субвенције уплаћују директно на рачун вртића, а не родитељима", објашњава градска секретарка за образовање и дечју заштиту Александра Чамагић.

Зашто неки вртићи имају драстично више цене

Приватни вртићи сами формирају цене, у зависности од тога шта нуде. Тако неки имају продужени боравак до 22 сата или, на пример, могућност ноћења викендом.

"Вртићи сами формирају цене, родитељи сами одаберу, уз ту одбијеницу да нема места у државном, они сами бирају у који вртић њихово дете иде. Ми негде мислимо да је то реална цена и да са том ценом све установе могу да те неке основне трошкове покрију и да опстану на тржишту. Постоје вртићи који имају драстично више цене, али вероватно за ту цену пружају неку већу и комплетнију услугу", указује градска секретарка.

Рада Цветиновић наводи да се цене приватних вртића крећу од 33.000 динара до 700 евра.

"Разлика је у томе од простора, од тога шта се све у једном вртићу нуди, од опреме, дворишта и сличних ствари. Мислим да је најјефтинији приватни вртић као и државни 33.000 без икаквих активности, а имате и вртиће који иду и до 700 евра", рекла је Цветиновићева.

Прошле године испод црте је у државним вртићима остало око 4.500 деце и сви су уписани у приватне. Равнотежа је, изгледа, постигнута па се више не отвара много нових вртића, али је и број затворених занемарљив.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво