Читај ми!

Борбу са аутизмом отежава недовољан број обучених стручњака и специјализованих институција

Поводом Светског дана аутизма 2. априла, породице оболелих указују на проблеме са којима се свакодневно срећу. Залажу се, поред осталог, за рану дијагностику, здравствену заштиту особа с аутизмом и више облика подршке. Процењује се да у Србији има 3.000 особа са аутизмом.

Борба родитеља деце с аутизмом почиње постављањем дијагнозе. Од тог тренутка, кажу, пут им додатно отежава недовољан број обучених стручњака и специјализованих институција.

еловало је као да има замућен поглед, одједном је ручицама почео да хвата нешто невидљиво нама у простору, и одједном је престао да се одазива на име“, присећа се Јелена Шабезинић, мајка аутистичног детета.

Шабезинић наводи да уколико приметимо да нешто није у складу са редовним развојем детета, не треба да игноришемо тај осећај, већ да се обратимо стручним лицима.

Мирјана Мистор, такође мајка аутистичног детета, каже да је битно да родитељ прихвати стање свог детета да би могао да му помогне.

аиста нам је битно да имамо подршку државе, да имамо обезбеђен превоз за децу, да та деца буду социјализована и прихваћена", назначила је Мистор.

Не зна се колико је деце са аутизмом

Доктори кажу да регистар за децу са тешкоћама у развоју постоји, али да нема тачних података колико их је са аутизмом.

Око две године раде се различита испитивања како би лекари саопштили коначну дијагнозу.

а би се адекватно третман поставио, мора да постоји адекватна дијагностика. Зато родитеље саветујем да што више тих дијагностичких прегледа урадимо, а да онда уђемо у процес третмана који је индивидуалан за свако дете“, објашњава дефектолошкиња и олигофренолошкиња Ивана Ковачевић Гагић.

Разумети потребе особа са аутизам

Амерички филм "У другачијем тоналитету", приказан на Коларцу, поред других и пред децом са аутизмом, објашњава како да особе са аутизмом прихватимо и разумемо њихове потребе.

"Особе са аутизмом јесу другачије, али као што смо ми сви другачији тако се и они међусобно разликују", каже супруга председника Србије Тамара Вучић.

Наводи да је на друштву и заједници да обезбеди простор у ком ће аутистична деца моћи да своју различитост искажу да препознају и реализују све своје таленте.

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић обратила се после приказивања филма деци са аутизмом.

олико сте, не само посебни, него колико сте бољи од нас других са понашањима и начинима функционисања које има већине људи. Али они који су нешто другачији, не значи да су лошији, не значи чак ни да су болесни", објашњава Кисић.

Аутизам је сложени поремећај у развоју који се обично јавља у прве три године живота.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара