Читај ми!

Након захтева за отказ Динку Грухоњићу Филозофски факултет у Новом Саду обуставља све активности, група младих ушла у зграду

Након захтева Студентског парламента да Динко Грухоњић буде отпуштен и претње блокадом, Филозофски факултет у Новом Саду обуставља све активности док се, како истичу, не стекну услови за несметан рад. Факултет наводи и да је у зграду ушла група младих људи, као и да се за неке од њих оправдано сумња да нису студенти. Грухоњићеве колеге јуче су одржале скуп подршке због, како су навели, претњи које добија и мешања у кадровску политику Универзитета.

Филозофски факултет у Новом Саду саопштио је да је у зграду ушла група младих људи, као и да се за неке од њих оправдано сумња да нису студенти.

Представници полицијске станице Стари град легитимисали су све који се налазе у згради Факултета и после консултација са надлежним тужилаштвом обавестили су деканат да полиција не може да реагује и да блокада јавне високообразовне установе не представља основ ни за прекршајну, ни за кривичну одговорност, наводи се у саопштењу.

Истиче се да је понуђена могућност да професори и запослени напусте Факултет, али да полиција ни одговорном лицу није могла да гарантује повратак.

Факултет су напустили наставници и студенти како би се избегла свака могућност инцидента и у згради су остали декан, два продекана, неколико професора и запослених у стручним службама како би, уз портира, осигурали безбедност зграде, имовине и јавних исправа које се налазе у згради, а настава и све остале планиране активности отказане су до даљњег.

Указује се да је Филозофски факултет блокиран са захтевом чије остварење није могуће, јер се коси са позитивним законским нормама – Законом о раду и Законом о високом образовању и подсећа да отказ професору универзитета не може да се уручи без низа одлука које самостално треба да донесу тела Факултета и Универзитета, чији је рад онемогућен овом блокадом.

Филозофски факултет је са жаљењем констатовао да у одсуству реакције надлежних институција, Факултет, његови студенти и професори, имовина и јавне исправе остају на слободно располагање лицима која су данас окупирала зграду.

Обустављене активности на факултету

У саопштењу Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду наводи се да се обустављају активности док се, како наводе, не стекну услови за несметан рад, након што је Студентски парламент у Новом Саду најавио блокаду факултета уколико професор Динко Грухоњић не буде отпуштен.

"С обзиром на то које су околности и могући ризици по безбедност студената и запослених, те могућности угрожавања јавног реда и мира, као и имовине Филозофског факултета, донели смо одлуку да обуставимо све своје многобројне активности док се не стекну услови за неометани рад", наводи се у саопштењу Деканата Филозофског факултета. 

Наводи се и да на факултету ради велики број страних држављана због чега ће Деканат обавестити амбасаде земаља из којих долазе да у постојећим околностима не могу да им гарантују безбедност. 

"Из медија смо сазнали да Студентски парламент позива на блокаду Филозофског факултета као једне од чланица Универзитета, чиме је потенцијално угрожена безбедност студената и њихово право на образовање, као и безбедност запослених и њихово право на рад", наводи се такође у саопштењу. 

"Од надлежних тражимо заштиту права студената и запослених"

Филозофски факултет наглашава да од Универзитета у Новом Саду очекује да преузме одговорност за последице поступања Студентског парламента и обезбеди несметан рад на факултету.

"Од надлежних органа очекујемо да предузму одговарајуће мере како би се заштитила права и безбедност студената и запослених на Филозофском факултету", пише у саопштењу Деканата.

"Изражавамо жаљење због оваквог развоја догађаја и подсећамо да је Филозофски факултет средина у којој негујемо дух толеранције, мултиетничности и изнад свега – културу дијалога. Надамо се да ће надлежна министарства и други државни органи омогућити да Филозофски факултет, као најстарији факултет у Новом Саду, настави да обавља своју делатност", закључује се у саопштењу Филозофског факултета у Новом Саду. 

Зашто протестује Студентски парламент

Студентски парламент Новосадског универзитета захтева смену након што се на друштвеним мрежама појавио монтирани снимак са прошлогодишњег "Ребеда" фестивала у Дубровнику у којем Грухоњић наводно "изражава задовољство што носи име истоветно усташком злочинцу Динку Шакићу".

Грухоњић је негирао да је изражавао задовољство због чињенице да има исто име као и Шакић.

Његове колеге са Филозофског факултета јуче су у Новом Саду одржале скуп подршке под називом "Против прогона наставника и за очување академског интегритета и аутономије".

Истакли су да је скуп одржан због "претњи које Грухоњић свакодневно добија", али и најаве Студентског парламента да ће блокирати Филозофски факултет уколико професора не буде отпуштен, што је, како су навели, мешање у кадровску политику Универзитета.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво