Читај ми!

Дужи редови за рекламацију него за плаћање - како увек да знамо колико смо струје потрошили

Суграђани се жале да им од Нове године, након хакерског напада на ЕПС, стижу увећани рачуни за струју. Иако из ЕПС-а тврде да хакерски напад није утицао на износе рачуна и да није повећан број приговора, све је више оних који пишу РТС-у. Да ли можемо да знамо, у сваком тренутку, колико смо потрошили струје како бисмо контролисали и потрошњу и рачун?

И раније је било рекламација на рачуне за струју, али од хакерског напада на Електропривреду Србије, чини се да их је много више. Колико их буде месечно, у ЕПС-у нисмо успели да сазнамо. Утисак је да су гужве на шалтерима за рекламације, ипак, веће него на онима за плаћање.

 Питање је да ли ћете уз помоћ рекламације убедити надлежне у Електродистрибуцији да водите рачуна о потрошњи и да се придржавате савета да веш машину, бојлер, ТА пећ укључујете само ноћу. А шта је са уређајима који су укључени током већег дела дана по скупој тарифи, попут рутера, пуњача за мобилни телефон, телевизора, климе.

Штедите, а рачун је виши. Колико пута сте помислили да је то сигурно зато што вам се неко прикачио на бројило? Који је најлакши начин да то сазнате, а да не морате да ангажујете електричара?

"Искључите све осигураче у стану тако да будемо сигурни да не трошимо електричну енергију и тада проверити на бројилу да ли и даље постоји потрошња. То је најсигурнији начин да видите да ли вам се неко закачио", каже професор у ЕТШ "Никола Тесла" Андреј Чоха.

Кад утврдите да је месечна потрошња на бројилу и у рачуну иста, решили сте велику дилему. Следећи корак је праћење потрошње, плаћање рачуна и слање евентуалне рекламације уз помоћ бесплатне мобилне апликације "ЕПС Увид у рачун". Ову апликацију већ користи 380.000 корисника и они рачуне добијају електронским путем.

А шта да раде они којима, и поред рекламација, стижу рачуни виши од прошлогодишњих и који не знају да користе нове технологије? Да ли је суд једино решење и да ли чекати пресуду и ризиковати да струја биде искључена? На то питање из ЕПС-а је стигао одговор да се снабдевање електричном енергијом обуставља на захтев снабдевача и да електродистрибуција само поступа по том захтеву.

ЕПС се на такав корак одлучује када се утврди да корисник неовлашћено користи струју, после чега следе пријава, казна и нови захтев за прикључење.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво