Читај ми!

Декан Хемијског факултета обавестио студенте – милионски рачуни могли би да закључају зграду на Студентском тргу

Због неплаћених рачуна, Хемијски факултет је својевремено био затворен. Тренутно су неки факултети Београдског универзитета пред банкротом због огромних неплаћених рачуна за комуналије. Неки чак најављују да би од маја могли да ставе катанац на врата.

За сада, Хемијски факултет редовно плаћа вишемилионске рачуне за грејање и струју, али ако им не помогне држава, управа ће бити принуђена да у мају закључа зграду на Студентском тргу. О тој могућности декан је у понедељак обавестио студенте. То би променило многе планове Вуку, Вељку и Дарку, који ускоро треба да заврше овај факултет.

"Требало би да дипломирамо ове године, ако дозволи то факултет, је проблем је ако се затвори и то не би одговарало никоме", каже Вук Васић.

У том случају би се пореметили и планови Вељка Настасијевића: "То би много променило моје планове и свачије планове генерално, јер опет се продужава агонија, гледамо шта ће се дешавати даље."

Дарко Ђорђевић подсећа да су у тој згради и други факултети. "Мислим да ни сами не знамо шта ћемо када би, ако се нешто деси на факултету, посебно зато што није овде само Хемија, него и још шест других факултета", истакао је Дарко.

Јануарски рачун за струју и грејање  – 5.000.000 динара

Из године у годину све је мање бруцоша на Хемијском факултету, толико да се не попуне ни буџетска места. Нема ни много самофинансирајућих студената, па се ни на тај начин не остварује приход, а цена студирања за годину, од 102.000 динара, није се мењала од 2015.

Јануарски рачун за струју и грејање био је пет милиона, а од државе су добили 1.600.000 динара. За комуналне услуге рачун је 830.000, а добијају 550.000 динара. Ипак, још не дугују.

"Пројекције које смо урадили за ову годину, са повећањем цене струје које је било у новембру, кажу да за енергетске услуге недостаје 27 милиона у овој години и за комуналне нам недостаје 3.600.000, што значи да смо укупно на неких 30 милиона колико нам недостаје. Од студентских школарина Хемијски факултет оствари 20 до 21 милион динара", објашњава Горан Роглић, декан Хемијског факултета.

Потребна већа помоћ државе

Хемијски факултет и групација природно-математичких факултета од 2021. покушавају да реше проблем недостатка новца. Тада су послали дописе Министарству енергетике, Ректорату, Министарству просвете, Влади Србије. Формирана је и Радна група у априлу прошле године, али то није дало резултате.

Декан Хемијског факултета каже да су дали довољно времена, до маја, да се реагује на њихове дописе, док декан Математичког факултета Зоран Ракић истиче да држава треба да плаћа рачуне за струју и комуналије.

"Министарство и држава никако не желе да пристану на неки нормалан третман, а тај је да они плаћају рачуне за струју и комуналије, не нама да дају паре, па да ми плаћамо, а дају нам 30 до 40 одсто", рекао је Ракић. 

Ако се настава обустави у мају, студенти ће изгубљено морати да надокнаде током лета. Иако то значи да неће имати распуст, а многи ће морати да плаћају подстанарске собе, студенти су подржали такву одлуку.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво