Читај ми!

Пајсер је лоповима и даље сигуран алат, кључеве и новчаник не остављајте близу врата

Провале у станове нису тема само током сезоне годишњих одмора, када се мењају браве и траже нови механизми заштите. Камере у зградама и на улицама донекле су зауставиле лопове, али против старих метода – пајсера, шрафцигера, уласка кроз прозор и преко терасе – не помаже ни модерна технологија.

Када носимо кесе са намирницама по повратку из куповине, најлакше је само затворити улазна врата стана и одмах ту спустити кључеве, новчаник, мобилни.

За једног суграђанина то није правило, он у таквим ситуацијама обавезно ставља кључ у браву.

"Па браве не служе због лопова, него због пријатеља, лопов ће да уђе у сваком случају", сматра саговорник РТС-а.

Много је, међутим, њих који кључеве спуштају одмах код улазних врата или ципеларника.

Лопови користе баш те ситуације да се ушуњају. За мaње од минута већ су узели све што им је било на дохват руке, а да станари нису ни приметили.

На шта се "ваде" затечени лопови 

"Ако их неко затекне у стану или у кући увек имају спремне одговоре. Углавном су то женска лица, или кажу да сакупљају стари папир, траже чашу воде или траже породицу Павловић, Јовановић. Измисле неко име да би имали алиби или покриће за то због чега су они у њиховом стану", указује Слађан Јанковић, руководилац у Одсеку за сузбијање тешких крађа у ПУ за град Београд

Најчешће краду насумице, обилазе зграде и, када им се укаже прилика, уђу у стан. Само у десет одсто случајева жртву типују. Онда знају и ко све живи у стану, какве су им навике, где се налази новац, да ли имају пса и колико дуго ће бити одсутни. Такви лопови имају и специјалан алат за отварање сигурносних врата.

Ништа без пајсера

Многи и даље користе пајсере, шрафцигере или металне полуге да обију стан, да уђу кроз прозор или преко терасе.

"Сами извршиоци се не боје више камера, стављају капуљаче, фантомке, мараме преко лица, преко главе, спусте главу када улазе у зграду и сигурносне камере не виде њихово лице. Али, нама много олакшава рад да знамо у које време су дошли, које су висине, да ли је неко мршав, пуније грађе, како хода", објашњава Јанковић.

Статистика показује да лопови ипак избегавају куће и станове са алармом. Иначе, за оне који се у стан ушуњају и нешто украду, предвиђена је новчана или казна затвора до три године.

Провала у стан третира се као тешка крађа и починилац добија од једне до осам година затвора.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво