Читај ми!

Најбољим истраживачима повећање плата за 30 одсто; Беговић: Награђујемо квалитет и изврсност

На основу података портала еНаука и међународно признатих научних резултата, недавно је објављена листа на којој су наши најбољи истраживачи. Због својих изванредних достигнућа, њих 10 одсто у наредне две године имаће увећану плату за 30 одсто. Први корак био је да се плате изједначе и да се направи фер систем, каже министарка Јелена Беговић.

Министарка науке Јелена Беговић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је због увођења е-Науке сада могуће рангирање успешности научника и институција, како унутар земље, тако и у поређењу са Европом.

Један од циљева је, истиче министарка, да држава покаже да види и вреднује оно најбоље, као и да то награди.

“Пошто нису све науке у истој позицији, неке су битне на националном нивоу, неке на регионалном, неке на глобалном, некима се мери један параметар, некима други параметар - подељене су четири области природно-математичке, техничко-технолошке, друштвене и хуманистичке“, објаснила је министарка.

Мерили су се, како каже, квалитет објављених радова и и цитираност.

“У смислу квалитета публикација радова које једна индивидуа, односно један научник, објави и то је релативно јасно мерљив и транспарентан систем. Другу категорију коју смо увели, то је тзв. цитираност. Шта је цитираност? Када ви објавите један рад, то чита нека глобална научна заједница. Ако је тај рад релевантан за тај моменат, неко ће у свом раду да помене и да наведе референцом ваш рад. И то се бодује. Овај параметар се заиста користи за мерење научне изврсности свуда у свету, то значи да је тај рад релевантан за дати моменат и помиње се у другим радовима“, каже министарка.

На листи најбољих истраживачи су подељени по категоријама и, према речима министарке, “расути су по различитим научно истраживачким организацијама“.

“С обзиром на то да имамо три звања - младе научнике који су тек докторирали, па онда имају следећу фазу да постану виши научни сарадници, и највише звање научни саветник. Тако да имамо од младих до најстаријих научника. Што се тиче института - од историјског, археолошког до антропологије, књижевности, природних наука", рекла је министарка.

Сви они добиће повећање плате за 30 одсто, али неки и више, због система неједнаких плата који је до сада постојао.

“Био је велики проблем у науци зато што 12 година, због неспровођења једног дела закона из различитих разлога, на једном радном месту са истим годинама стажа ви сте могли да имате шест различитих плата. Па пута три научна звања – 18 различитих плата. Па још на факултетима, институтима, било је 39 различитих плата и то је била једна шума заиста где је било и незадовољство са пуним разлогом једног дела научне заједнице“, истиче министарка.

Објашњава да се у јануару гледало да се изједначе плате, те да су неки добили повећање и до 40-50 одсто, а да ће плате наставити да расту.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво