Читај ми!

Објављена листа изврсних истраживача Србије

На основу података портала еНаука и међународно признатих научних резултата, објављена је листа наших најбољих истраживача. Због својих изванредних достигнућа, њих 10 одсто, у наредне две године имаће увећану плату за 30 одсто.

Међу најбољим истраживачима у Србији су и Милица Лазић и Александра Ивановска. Научни радови и цитираност су им, између осталог, то место осигурали.

"Према Гугл сколару (Google Scholar) сам преко 350 пута цитирана. Mени ово пуно значи на почетку каријере, да се то што сам доста времена уложила у истраживање и писање научних радова, на неки начин вреднује“, каже Милица Лазић са Филозофског факултета у Новом Саду.

Александра Ивановска из Иновационог центра Технолошко-металуршког факултета у Београду у својој досадашњој каријери објавила је 39 научних радова.

"Доста њих ме звало да ми честита (због рангирања на листи изврсних истраживача), али и да пита за неку заједничку сарадњу“, напомиње Александра.

Наредне две године добијаће увећану плату, а након тога се прави нова листа изврсних истраживача. Тако ће бити сваке две године.

"Ово је резултат више од годину дана рада Министарства, заједно са научном заједницом, где смо реформисали систем плата у науци и мислим да су истраживачи и те како задовољни, имају већу сигурност, имају једнакост у третирању што се тиче њихових научних звања. Битни критеријуми јесу квалитет научно истраживачког рада који се мери кроз квалитет публикације, научних радова које објави научник у петогодишњем периоду. Мерење квалитета науке јесте цитираност", истиче министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.

До сада је на порталу еНаука регистровано више од 20.000 истраживача, 207 научних организација. Унето је више од 708.000 научних резултата.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво