Читај ми!

Протест у Новом Саду због одузимања деце мајци; Секретаријат: Поступано у складу са интересима малолетника

Испред новосадског Центра за социјални рад одржан је протест организован у знак подршке Новосађанки Ани Михаљици, која тврди да јој је троје деце неосновано одузето. Грађани су након гурања са полицијом, успели да пробију ограду. Поводом овог случаја огласили су се Покрајински секретаријат и Заштитник грађана.

Троје малолетника од три, шест и 10 година смештени су у Сигурну дечју кућу од половине новембра због, како наводе у Центру за социјални рад, занемаривања и потенцијалног насиља у породици.

Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова саопштио је да је као надлежни орган за надзор над стручним радом центара за социјални рад на територији АП Војводине, поступао је у два предмета чији је подносилац Ана Михаљица из Новог Сада.

Реч је о надзору над стручним радом Центра за социјални рад Града Новог Сада по притужби и поступање по жалби против решења органа старатељства о постављању привременог старатеља малодобној (малолетној) деци Михаљица.

"Секретаријат као другостепени орган уочава да је Центар за социјални рад Града Новог Сада поступао у складу са интересом малодобне (малолетне) деце, и да је предузео адекватне мере породичноправне заштите из своје надлежности. Након спроведених поступака пред овим секретаријатом утврђено је да Центар својим поступањем није повредио нити угрозио права малодобне (малолетне) деце Михаљица", наводи се у саопштењу Секретаријата.

Додаје се да сврха издвајања детета из породице мора бити заштита његовог живота, здравља и развоја, осигуравање привременог старања о детету изван породице и стварање услова за повратак породици.

"У складу са одредбом члана 263. став 3. Породичног закона, налаз и стручно мишљење орган старатељства проследио је Основном јавном тужилаштву у Новом Саду ради предузимања одговарајућих мера. Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова дао је Центру за социјални рад Града Новог Сада препоруку за промену водитеља случаја, како би се умирила јавност и због препознатог ризика по његову безбедност", закључује се у саопштењу.

Омбудсман: Испитати све околности које су довеле до тога да се малолетна деца одузимају мајци

У међувремену, Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу информација из медија да је троје малолетне деце одузето мајци због занемаривања и потенцијалног насиља у породици и смештено у прихватилиште за децу, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Центра за социјални рад у Новом Саду.

"Предузете радње новосадског Центра за социјални рад морају да имају упориште у закону, због чега је потребно испитати све околности које су довеле до тога да се малолетна деца одузимају мајци. Сваки случај ове врсте захтева додатну пажњу и опрез при доношењу одлука, јер је обавеза свих нас да све што чинимо буде у најбољем интересу детета“, рекао је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Заштитник грађана затражио је од новосадског Центра за социјални рад да у року од 7 дана достави тражене податке о случају.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара