Мештани Брезове жељни свадбених весеља – стотину нежења, а невесте ни на видику

На подручју Месне заједнице Брезова, у ивањичкој општини, има стотину нежења. Намеравају да организују игранке и саборе и тако оживе села.

Иако се доста вредних пољопривредника, житеља села испод Мучња и Кукутнице, задржало на својим имањима, све више је домова у које деценијама невесте не стижу.

"Има много нежења. Много. Па неће (невесте да долазе) зато што сматрају да им је бољи живот у граду него у селу", наводи Стана Пауновић.

Од женидбе су многи одустали. Не желе пред камеру, али тврде да су се и времена променила. Младама, кажу, сада прелепа природа, родна земља и добри домаћини нису довољни разлози за живот на око хиљаду метара надморске висине

"Када сам ја дошао из војске 90-их година, било је и мало дружења, мало неког културног збивања ту на Катићима. Одржавале су се игранке, мало се народ више дружио. Сад се све свело на неке друштвене мреже. И народ није као што је био и ситуација није онаква каква је била", каже Горан Стојковић.

Некада је, уз погоне текстилне индустрије, у селу било више људи. Сада само понека продавница, кафана.

"Ту су некада била два погона у овом месту и у њима је радило око 300 младића и девојака. Ту су се склапала пријатељства, везе. Са игранке се обично неко ожени", наводи Милета Караклајић.

Игранкама и саборима против одласка младих са села 

Катићи су деценијама на туристичкој мапи Србије и привлаче госте из целог света. Ипак, желе и да млади не одлазе са села, да ту заснују породице.

"Има интересовања да се оживе игранке, прела, сабори. Овде код Беле Цркве некада је био леп простор, сад то поново треба лепо средити и уредити. Наравно то не можемо сами", каже Ружица Радошевић из удружења ''За боље село'' из Брезове.

У засеоцима ивањичке Брезове људи кажу може лепо да се живи од пољопривреде. Верују да ће бољи путеви и занимљиви догађаји у селу допринети да се не затварају комшијске куће и да се рађа више деце.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара